Κυριακή
23
Φεβρουάριος
TOP

Έξι ψηφιακά «μάτια» θα βλέπουν την ακίνητη περιουσία 7 εκατ. φορολογούμενων – Πότε ενεργοποιούνται οι πλατφόρμες

Σε στενό ελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με την ενεργοποίηση νέων ψηφιακών πλατφορμών. Η κυβέρνηση απλώνει ψηφιακό δίχτυ για τον εντοπισμό αδήλωτων επιφανειών, «μαύρων» εισοδημάτων από ενοίκια αλλά και φορολογούμενων που δεν έχουν εμφανίσει στην εφορία την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να γλιτώνουν φόρους.

Στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνει τις δηλώσεις Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων, και στην πλατφόρμα του Εθνικού Κτηματολογίου έρχονται να προστεθούν το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, μια νέα πλατφόρμα για τα αγροτεμάχια και άλλη μια για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Μέχρι το τέλος του 2025, η κτηματογράφηση της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί στο 100%, από το 60% σήμερα, διασφαλίζοντας ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης θα αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Οι νέες πλατφόρμες που σταδιακά μπαίνουν σε λειτουργία είναι οι εξής:

– Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ): Σε μία ενιαία βάση δεδομένων θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που διατηρούν οι κρατικοί φορείς. Ο φάκελος για κάθε ακίνητο θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, εάν είναι κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο, τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Σε πρώτη φάση θα συνδεθεί η Ταυτότητα του κάθε ακινήτου (ΑΤΑΚ) με τον Κωδικό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν για κάθε ακίνητο που κατέχουν τη χρήση του. Εάν δηλαδή το ακίνητο ιδιοκατοικείται, αν είναι κενό ή αν είναι μισθωμένο.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.insider.gr πατώντας ΕΔΩ