Σάββατο
15
Ιούνιος
TOP

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Νέα ευκαιρία αλλαγής ηλεκτρικών συσκευών για τις επιχειρήσεις

Ανοιχτή παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξοικονομώ – Επιχειρώ «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» παρά την παρέλευση της διορίας της 15ης Μαΐου 2024 που επίσης είχε προκύψει από παράταση, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το εν λόγω πρόγραμμα του Εξοικονομώ – Επιχειρώ δίνει την ευκαιρία στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να αλλάξουν τις ηλεκτρικές συσκευές τους, με τη διάθεση ενός προϋπολογισμού συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Για τις αιτήσεις θα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out). Συνεπώς, αυτές που θα εγκρίνονται θα δεσμεύουν και προϋπολογισμό σύμφωνα με τη χρονική σειρά υποβολής τους. Όσες αιτήσεις υποβληθούν μετά την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού θα χαρακτηρίζονται επιλαχούσες και θα ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία.

Αναμενόμενη η παράταση

Το ΥΠΕΝ δεν ξεκαθαρίζει έως πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, αν και ήταν εκ των ων ουκ άνευ πως θα δοθεί η παράταση. Μόλις στις 14 Μαΐου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είχε προαναγγελθεί η συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας καθώς δεν είχαν «πιαστεί» οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη δράση, μαζί με την διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό – Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αποτελούν δύο ορόσημα που εκκρεμούν για το Ταμείο Ανάκαμψης και αν δεν ολοκληρωθούν θα αποτελέσουν τροχοπέδη για μελλοντικές εκταμιεύσεις πόρων.

Συγκεκριμένα, για να ολοκληρωθεί η δράση θα πρέπει να συμπληρωθούν 9.700 συμμετοχές επιχειρήσεων, ενώ την ημέρα που έληγε η διορία δεν ξεπερνούσαν τις 5.000.

Σε τι αφορά το πρόγραμμα

Αντικείμενο του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

Μέσω του προγράμματος, παρέχεται ενίσχυση στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών.

Πηγή: www.newsit.gr