Κυριακή
26
Μάρτιος
TOP

Ευρώπη… στρατηγικός νάνος και οι ΗΠΑ… χωρίς σχέδιο -Όλες οι κρίσιμες διαστάσεις από τον Δ. Απόκη (video)

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία η ώρα της Ευρώπης που έχει σημάνει μοιάζει να είναι το ένα κρίσιμο ζήτημα. Μια Ευρώπη που κινήθηκε ως στρατηγικός νάνος όπως τόνισε ο έμπειρος Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος Δημήτρης Απόκης παραθέτοντας στην παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόραση BEST όλες τις ανησυχητικές διαστάσεις στο πεδίο των συνεπειών που αναμένεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας. Από την άλλη το ζήτημα με την… αφωνία της Αμερικής για το σχέδιο που πρέπει να υπάρξει στο θέμα της ενέργειας μοιάζει να αποκτά ιδιαίτερες σημαντικές διαστάσεις.

Σε ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων πρόσθεσε πως η όποια αισιοδοξία ως προς την κατάληξή τους πρέπει να είναι συγκρατημένη, ενώ η πεποίθησή του ήταν πως το ακραίο σενάριο της πολεμικής γενίκευσης δεν βρίσκει έδαφος ως προς την διάσταση των πυρηνικών απειλών που εκτοξεύτηκαν από την πλευρά της Ρωσίας. Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα ανέφερε ως προς την επιδίωξη της ρωσικής πλευράς πως «ο Πούτιν από την στιγμή που αποφάσισε να κάνει την επέμβαση στην Ουκρανία μοιάζει… υποχρεωμένος να το τελειώσει και να οδηγήσει την ουκρανική πλευρά σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου θα είναι… εξαιρετικά ανίσχυρη».

Ο κ. Απόκης μίλησε παράλληλα για το… δύσκολο της όλης υπόθεσης πως «αυτή η πραγματική τραγωδία διεξάγεται στην καρδιά της Ευρώπης… και πρόκειται για κάτι που δεν ξέσπασε τόσο ξαφνικά για όσους παρακολουθούμε τις εξελίξεις» υπογραμμίζονταςπως «αυτό είναι το πραγματικά εξοργιστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και οι πολιτικές σε Δύση και στην Ευρώπη γενικότερα δεν είχαν δώσει την απαιτούμενη προσοχή για να καταλάβουν το τι ερχόταν».

Στην συνέχεια στάθηκε στην επιβάρυνση που προσθέτει αυτή η κρίση στο οικονομικό σκηνικό δίνοντας και την διάσταση του προβλήματος των σιτηρών και το τι θα προκαλέσει στο καλάθι της νοικοκυράς μεσοπρόθεσμα… «Η κρίση στην Ουκρανία ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση που υπήρχε σε πάρα πολλά επίπεδα»

Η αξιολόγηση δε της στάσης των ΗΠΑ ήταν άκρως χαρακτηριστική από τον ίδιο (διαβάστε και το άρθρο του εδώ) με τον Δημήτρη Απόκη να αναφέρεται σε όλα εκείνα που δεν έκανε ο Μπάιντεν εμφανιζόμενος κατώτερος των προσδοκιών χωρίς σχέδιο και απαντήσεις για το πρόβλημα της ενέργειες και της επιδείνωσης της κρίσης αυτής. «Αντιθέτως είδαμε έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει μια μικρή αναφορά στην φοβερή κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη και στην συνέχεια να ασχολείται με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του, δείχνοντας πως η ματιά του είναι στις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο και όχι σε αυτή την κρίση. Δεν ακούσαμε κανένα σχέδιο για την ενέργεια» και περιέγραψε με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες και με πληρότητα τα όσα επισυμβαίνουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη έχει καταφέρει να έχει ένα θετικό να μιλά με μια φωνή και να αντιδρά συντονισμένα αλλά την ίδια στιγμή καταγράφουμε και μια έπαρση, με τον καταιγισμό των κυρώσεων -που σωστά μπαίνουν- αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει στρατηγική», πρόσθεσε μεταξύ άλλων για το ρόλο της Ευρώπης.