Σάββατο
2
Μάρτιος
TOP

ΦΠΑ: Τι αλλάζει στους συντελεστές από την Πρωτοχρονιά

Όφελος 382 εκατ. ευρώ θα έχουν οι καταναλωτές το 2024 από τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια στα θέατρα και τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορούς αλλά και από την παράταση για άλλους έξι μήνες των μειωμένων συντελεστών στο σερβιριζόμενο και take away καφέ και τα ροφήματα (σοκολάτα, τσάι κλπ) καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.

Αντίθετα, από την Πρωτοχρονιά, οι καταναλωτές που θα παραγγείλουν ένα αναψυκτικό ή μια μπύρα χωρίς αλκοόλ σε μια καφετέρια, σε ένα εστιατόριο ή σε μια ταβέρνα ή το πάρουν στο χέρι θα διαπιστώσουν στο λογαριασμό ότι ο ΦΠΑ έχει επανέλθει στο 24%.

Καταργείται ο μειωμένος συντελεστής στα μη αλκοολούχα ποτά

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που εφαρμόζεται σήμερα στα μη αλκοολούχα ποτά καταργείται και από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται σε συντελεστή ΦΠΑ 24% με τους εκπροσώπους της εστίασης να αντιδρούν έντονα κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό της αγοράς και να διαμηνύουν πως δεν αντέχουν να απορροφήσουν άλλες αυξήσεις.

Πάντως όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αναψυκτικά δεν έγινε για δημοσιονομικούς λόγους καθώς το μέτρο κοστίζει 37 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά για λόγους δημόσιας υγείας. Με την επαναφορά των μη αλκοολούχων ποτών στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ένα αναψυκτικό που κοστίζει 1 ευρώ με ΦΠΑ 1,13 ευρώ, η νέα τιμή θα είναι 1,24 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ αφορούν μόνο τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και όχι αυτά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κλπ για τα οποία ο ΦΠΑ είναι 13%.

Που μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ

Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει ότι μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής 13% που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας στις μεταφορές, σε γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενων με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν στις αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, σε γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενων με τη δημόσια υγεία, που περιλαμβάνουν μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης καθώς και απινιδωτές.

Σε σερβιριζόμενο και take away καφέ, ροφήματα (σοκολάτα, κακάο) και αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κλπ) καθώς και στα κόμιστρα των ταξί ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 13% έως το τέλος Ιουνίου 2024 οδηγώντας σε απώλεια εσόδων 77 εκατ. ευρώ τα έσοδα του προϋπολογισμού και ισόποση ελάφρυνση των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr