Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Γ. Καββαθάς στο BEST: «Κώδωνας κινδύνου για το 92% των επιχειρήσεων -Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις» (video)

Για ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά , με σοβαρά προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης , σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έκανε λόγο μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best, o πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Αναμένοντας μάλιστα την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών, ο κ. Καββαθάς, θυμίζοντας την περσινή έκθεση , σημείωσε ότι « η σύνταξη και οι μισθοί επαρκούσαν μέχρι τις 19 πρώτες ημέρες του μήνα» , εκτιμώντας  ότι θα πάνε πολύ χαμηλότερα φέτος, υπογραμμίζοντας ότι « τα πράγματα έχουν ξεφύγει η αισχροκέρδεια καλά κρατεί».

Ενώ όσον αφορά στους ελέγχους της  πολιτείας , έφερε ως παράδειγμα , τον τριπλασιασμό τις τελευταίες ημέρες στην τιμή των αντιλιοσθητικών αλυσίδων, λόγω της μεγάλη ζήτησης  και αναρωτήθηκε «που είναι  η πολιτεία» για να σημειώσει  ότι « ο κρατικός μηχανισμός έχει μεγάλο έλλειμμα , οι τιμές εκτοξεύονται από την μια ημέρα στην άλλη».

Το ζήτημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων , πλέον είναι ορατό , καθώς όπως είπε «τον λειτουργικό κόστος  έχει εκτοξευθεί, 76% η αύξηση στην ενέργεια, 57 %κίνηση οχημάτων των επιχειρήσεων , 45 % αύξηση  πρώτων υλών και προϊόντων, 27% στο κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού» επισημαίνοντας , «από την άλλη δεν υπάρχει ρευστότητα, τράπεζες δεν υπάρχουν για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ταμειακά διαθέσιμα δεν έχουν ,ο πρωθυπουργός καλεί τις τράπεζες να βάλλουν πλάτη και οι τράπεζες σφυρίζουν αδιάφορα».

Όλο αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων, επεσήμανε ο κ. Καββαθάς με τα αιτήματα να είναι συγκεκριμένα, «η ρευστότητα το  μεγάλο ζητούμενο καθώς 49.500 επιχειρήσεις σε ένα σύνολο πάνω από 830.000 επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα άρα το 92% των επιχειρήσεων, δεν έχει πρόσβαση. Δεύτερον το λειτουργικό  κόστος των επιχειρήσεων και το τρίτο μεγάλο θέμα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με το αίτημα να είναι η ρύθμιση τουλάχιστον 120 δόσεων και να απομειωθούν οι προσαυξήσεις για την περίοδο της πανδημίας.