Παρασκευή
8
Δεκέμβριος
TOP

Γιατί ανέβηκαν ξαφνικά τα κρούσματα κορωνοϊού και οι εισαγωγές- Καμπανάκι ειδικών για το επόμενο κύμα της πανδημίας

Μετά από έξι περίπου εβδομάδες αποκλιμάκωσης του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων κορωνοϊού (από τα τέλη Ιουλίου και έπειτα), η εικόνα αντιστράφηκε.

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται η άνοδος των κρουσμάτων (36.146 νέα κρούσματα την εβδομάδα από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου σε σχέση με τα 33.590 κρούσματα στην προηγούμενη μέτρηση την εβδομάδα αναφοράς 5 – 11 Σεπτεμβρίου), ενώ ο οργανισμός προέβη και σε ανακοίνωση για την ξαφνική αύξηση των διαγνώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση κατά 7% των διαγνώσεων μέσα σε μια εβδομάδα θεωρείται αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Όπως αναφέρεται, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών.

Είναι ακόμη ενδεικτικό πως το 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.91, όταν στην προηγούμενη επιδημιολογική έκθεση ήταν 0.88.

Υπενθυμίζεται εντούτοις πως η σχολική χρονιά ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θεωρείται πως η επίπτωση στον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων δεν έχει ακόμη φανεί στο πραγματικό της μέγεθος. Τα σχολεία ξεκίνησαν χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά με συστάσεις για διενέργεια self test περίπτωση συμπτωμάτων.

Στον αντίποδα εκτιμάται πως η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης (πλην της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων) ευθύνεται για την άνοδο των διαγνώσεων.

“Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους”, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη  thetoc.gr