Τετάρτη
8
Φεβρουάριος
TOP

Γιατί είναι (πολύ) σημαντικό να πίνουμε νερό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κουβαλάμε πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του.

«Χιλιάδες έχουν ζήσει χωρίς αγάπη, αλλά κανείς χωρίς νερό». Με τον στίχο αυτό κλείνει το ποίημά του «First Things First» ο Βρετανός ποιητής W. H. Auden. Με τη λογοτεχνική του πένα, ο Auden περιγράφει μια πραγματικότητα: τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού μας, καθώς το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σώματός μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος και η καρδιά αποτελούνται από 73% νερό, οι πνεύμονες από 83%, το δέρμα από 64%, οι μύες και τα νεφρά από 79%. Ακόμα και τα οστά μας περιέχουν νερό. Ξέρουμε, όμως, τι πραγματικά σημαίνουν τα παραπάνω ποσοστά και πώς το δομικό αυτό στοιχείο του οργανισμού μας μάς χαρίζει υγεία;

8 λόγοι να μην παραμελούμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας

1. Το νερό λειτουργεί ως «λιπαντικό» του οργανισμού

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νερό βοηθά στην πέψη των τροφών, διευκολύνει το μάσημα και την κατάποση, επιτρέπει στις αρθρώσεις και τους χόνδρους μας να κινούνται πιο εύκολα και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των ματιών. Επιπλέον, επειδή δεν συμπιέζεται, προσφέρει προστασία σε ιστούς ζωτικής σημασίας, ανάμεσά τους ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος.

2. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας

Το σώμα μας αποβάλλει θερμότητα μέσω της εφίδρωσης και της εξάτμισης. Για να μπορέσει, ωστόσο, να ρυθμίσει τη θερμοκρασία μας και να δροσιστούμε, πρέπει να κατευθύνει το αίμα (το πλάσμα του αίματος αποτελείται κατά 90% από νερό) στην επιφάνεια του δέρματος. Εκεί ψύχεται και στη συνέχεια επιστρέφει στο εσωτερικό του σώματός μας. Όταν ασκούμαστε ή κάνει ζέστη, λοιπόν, ας μην ξεχνάμε να πίνουμε λίγο παραπάνω νερό, καθώς τότε οι ανάγκες μας είναι αυξημένες.

3. Προστατεύει τα νεφρά

Αν στο παρελθόν έχετε ταλαιπωρηθεί από νεφρολιθίαση, ξέρετε ότι είναι καλό να καταναλώνετε περισσότερα υγρά. Η πρόσληψή τους αυξάνει τον όγκο των ούρων που διέρχονται από τα νεφρά, με αποτέλεσμα την αραίωση της συγκέντρωσης μετάλλων και αλάτων. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι πιθανότητες να κρυσταλλοποιηθούν και να σχηματίσουν πέτρες.

Γιατί είναι (πολύ) σημαντικό να πίνουμε νερό

unsplash rahadiansyah

4. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση φυτικών ινών δεν είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το νερό βοηθά στην καλή κινητικότητα του εντέρου, ενώ αν ήδη αντιμετωπίζετε πρόβλημα, τότε η επαρκής πρόσληψη θα βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι το μεταλλικό νερό που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και νάτριο βελτιώνει τη συχνότητα των κενώσεων και τη σύσταση των κοπράνων σε όσους ήδη ταλαιπωρούνται από την κατάσταση αυτή.

5. Απομακρύνει απόβλητα

Στην Αρχαία Ελλάδα, το νερό θεωρούνταν καθαρτικό και λυτρωτικό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι μέσω της ούρησης και της εφίδρωσης το σώμα μας αποβάλλει τοξίνες. Επίσης, το νερό κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά, διευκολύνοντας την απέκκρισή τους και συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών της φυσιολογικής κένωσης, εξασφαλίζοντας γρήγορη και τακτική απομάκρυνση των αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ow.gr