Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Γιατί όλο πέφτουν αεροπλάνα στο Νεπάλ: Η πιο επικίνδυνη χώρα να πετάς

Η απώλεια ενός αεροπλάνου που μετέφερε 72 άτομα στο Νεπάλ φέρνει ξανά στο προσκήνιο την χώρα που θεωρείται ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να πετάξεις.

H συντριβή του αεροσκάφους της Yeti Airlines στην περιοχή Ποχάρα του Νεπάλ είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και το τρίτο χειρότερο στην ιστορία της χώρας.

Το αεροσκάφος είχε ηλικία 15 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.
Γιατί όλο πέφτουν αεροπλάνα στο Νεπάλ: Η πιο επικίνδυνη χώρα να πετάς-1
φωτ. Reuters

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη με το αεροπλάνο της Yeti Airlines, τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του πλανήτη, μεταξύ των οποίων το Έβερεστ, καθώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να επικρατήσουν επικίνδυνες συνθήκες. Τα άστατα καιρικά μοτίβα, η χαμηλή ορατότητα και η ορεινή τοπογραφία συμβάλλουν στη φήμη που θέλει το Νεπάλ να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για αεροπλάνα.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

«Βαρύ» ιστορικό της περιοχής

Το Νεπάλ καταγράφει μακρά ιστορία αεροπορικών δυστυχημάτων, με περίπου 27 συντριβές στα τελευταία 30 χρόνια. Από αυτές περίπου οι 20 έλαβαν χώρα την τελευταία δεκαετία. Από το 2000 τουλάχιστον 309 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε συντριβές αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Μάλιστα, το 2013 η Ε.Ε. απαγόρευσε σε όλες τις αεροπορικές με βάση το Νεπάλ να πετούν στον εναέριο χώρο, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Tον Μάρτιο του 2022 η κυβέρνηση του Νεπάλ δεν είχε διασφαλίσει ακόμη τους όρους ασφαλείας, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί το μπλόκο της Ε.Ε. Λίγους μήνες αργότερα το Νεπάλ ζήτησε εκ νέου από την Ε.Ε. την ένταξη των αεροπορικών της στη λίστα των αερογραμμών, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Τα περισσότερα δυστυχήματα στο Νεπάλ έχουν συμβεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Tribhuvan στο Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται 1.338 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη, καθώς βρίσκεται σε μία στενή πεδιάδα με οβάλ σχήμα και περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά, το οποίο σημαίνει ότι τα αεροσκάφη έχουν μικρότερο περιθώριο ελιγμών.

Γενικά, το Νεπάλ αποτελεί ένα δύσκολο μέρος για τους πιλότους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, και τα πράγματα επιδεινώνονται από την ανάγκη χρήσης μικρών αεροσκαφών για πρόσβαση στα πιο απομακρυσμένα και ορεινά σημεία της χώρας.

Αεροσκάφη με 19 θέσεις ή λιγότερες είναι πιο πιθανό να έχουν ατυχήματα λόγω αυτών των προκλήσεων, αναφέρει η έκθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η πρωτεύουσα του Κατμαντού είναι ο κύριος αεροπορικός κόμβος του Νεπάλ, από όπου αναχωρούν πολλές από αυτές τις μικρές πτήσεις.

Το αεροδρόμιο στην πόλη Λούκλα, στο βορειοανατολικό Νεπάλ, αναφέρεται συχνά ως το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του κόσμου. Γνωστός ως η πύλη προς το Έβερεστ, ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου είναι τοποθετημένος στην πλαγιά ενός βράχου ανάμεσα σε βουνά, με τον γκρεμό να βρίσκεται στο τέλος του.

Η έλλειψη επενδύσεων σε έναν γηρασμένο στόλο αεροσκαφών αυξάνει τους κινδύνους πτήσης.

Το 2016, μια πτήση της Tara Air συνετρίβη ενώ πετούσε στην ίδια διαδρομή με το αεροσκάφος που χάθηκε την Κυριακή. Αυτό το περιστατικό αφορούσε ένα πρόσφατα αγορασμένο αεροσκάφος Twin Otter που πετούσε σε καθαρό καιρό.

Και, στις αρχές του 2018, μια πτήση της US-Bangla Airlines από τη Ντάκα στο Κατμαντού συνετρίβη κατά την προσγείωση και έπιασε φωτιά, σκοτώνοντας 51 από τους 71 επιβαίνοντες.

Πηγή: moneyreview.gr