Δευτέρα
6
Ιανουάριος
TOP

Γκαλά Όπερας από τον Σύλλογο «Οι φίλοι της μουσικής Καλαμάτας», προς τιμήν των 100 ετών από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας»  τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με ένα Γκαλά Όπερας, όπου θα συμμετέχουν οι Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Χριστίνα Πουλίτση σοπράνο, Γιάννης Χριστόπουλος τενόρος, Γιώργος Πέτρου, διεύθυνση ορχήστρας.

Ένα Γκαλά Όπερας από τον Σύλλογο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», προς τιμήν των εκατό ετών από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, μια συναυλία με ένα θαυμάσιο πρόγραμμα που επαινεί την ανθρώπινη, λυρική μουσική.

Θα ερμηνευθούν άριες και ντουέτα από το bel canto της ιταλικής όπερας

“Semiramide” G. Rossini

“Il Trovatore”, “La Traviata”, G. Verdi

“I Puritani”, V. Bellini

“L’ Elisir d’ Amore”, “Lucia di Lammermoor”, G. Donizetti

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:

Δευτέρα 6, Τρίτη 7, Τετάρτη 8, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Μία μουσική σύμπραξη τριών διακεκριμένων μουσικών με λαμπρή σταδιοδρομία στο μουσικό στίβο, της σοπράνο Χριστίνας Πουλίτση, του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου, του μαέστρου Γιώργου Πέτρου και της εξαίρετης Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Η Χριστίνα Πουλίτση και ο Γιάννης Χριστόπουλος θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από το bel canto, (μπελ κάντο) της ιταλικής όπερας, όπου μεταξύ αυτών θα ακουστούν αποσπάσματα, όπως, η άρια “Bel raggio lusinghier” από την όπερα Semiramide, G. Rossini,  η άρια Ah! si, ben mio από την όπερα Il Trovatore, G. Verdi, οι άριες ¨E΄ strano … Sempre libera”, “Lunge da lei… Dei miei bollenti spiriti”, και το ντουέτο “Parigi o cara” από την όπερα La Traviata, G. Verdi, η άρια “Qui la voce … Vien, diletto” από την όπερα I Puritani, V. Bellini, η άρια “Una furtiva lagrima” από την όπερα Εlisir d’amore, G. Donizetti, το ντουέτο “Verranno a te sull’ aure” από την όπερα Lucia di Lammermoor, G. Donizetti.

Η Χριστίνα Πουλίτση, σοπράνο, είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος των διπλωμάτων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, Διπλωματούχος Λυρικού Τραγουδιού με Άριστα Παμψηφεί,  ενώ ως υπότροφος «Μαρία Κάλλας» και «Αλεξάνδρα Τριάντη» απέκτησε Mάστερ Τεχνών στην Όπερα από το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου.

Έχει καθιερωθεί ήδη σε μερικά από τα πιο σπουδαία θέατρα του κόσμου. Παρόλο που συγκαταλέγεται στις καλύτερες παγκοσμίως ερμηνεύτριες της Βασίλισσας της νύχτας στον Μαγικό Αυλό του Β.Α. Μότσαρτ, έναν ρόλο τον οποίο έχει ερμηνεύσει σε πάνω από 260 παραστάσεις και 16 διαφορετικές παραγωγές στα πιο σπουδαία θέατρα σε όλον τον κόσμο, όπως την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, την Όπερα της Ρώμης, το Εθνικό Θέατρο του Τόκυο, το Σιάτλ, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Δρέσδη, τη Μπολόνια, την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και πολλά άλλα, οι συνεργασίες της με μαέστρους όπως ο Ζούμπιν Μέτα και ο Τζιαναντρέα Νοζέντα έχουν διευρύνει το ρεπερτόριό της.

Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον διάσημο Μαέστρο Ζούμπιν Μέτα, τον οποίο και θεωρεί μέντορά της- και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ισραήλ, ενώ υπό τη διεύθυνσή του έχει ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τζίλντα στον Ριγολέττο του Βέρντι στην Όπερα της Φλωρεντίας. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2013, για τον οποίο και τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης καλλιτέχνιδας. Έκτοτε τον έχει επαναλάβει το 2017 και το 2022 στην καινούρια παραγωγή της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ντίσελντορφ κ.α.

Με το Μαέστρο Τζ.Νοζέντα έχει ερμηνεύσει υπό την διεύθυνσή του Κονστάντσε από την «Απαγωγή απ’ το Σεράι» του Β.Α.Μότσαρτ στο Ισραήλ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αηδόνι του Ι. Στραβίνσκι, στο Φεστιβάλ της Στρέζα, ενώ έχουν κάνει μαζί περιοδεία στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η συνεργασία τους κορυφώνεται με την ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση των Κάρμινα Μπουράνα  το 2024 στο Λονδίνο με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Η φωνή κι ερμηνεία της Χριστίνας Πουλίτση αναδείχθηκε και καθιερώθηκε στον χώρο του bel canto μέσα από τους εμβληματικούς ρόλους της Λουτσία ντι Λάμερμουρ του Γκ. Ντονιτσέτι, τον οποίο ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία  στην πρώτη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου σε σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ και της Βιολέτα Βαλερί στην Τραβιάτα του Τζ. Βέρντι  στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου.  Έχει, επίσης,  ερμηνεύσει την Υπνοβάτιδα του Β. Μπελίνι και Μανόν του Ζ. Μασνέ στην ΕΛΣ, Κοντέσσα ντι Φολεβίλ / Το ταξίδι στη Ρεμς στο Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο, Ιταλίδα τραγουδίστρια στο Καπρίτσιο του Ρ. Στράους, μαζί με τη Ρενέ Φλέμινγκ υπό τον Κ. Τήλεμαν στην Κρατική Όπερα της Δρέσδης, Παμίρα / Η πολιορκία της Κορίνθου, Αδελφή Κονστάνς στους διαλόγους των Καρμελιτών του Φρ. Πουλένκ, Αντέλε, Μουζέτα κ.α., ενώ πρόσφατα ερμήνευσε με πολύ μεγάλη επιτυχία τον ρόλο της Ελβίρας στους Πουριτανούς του Μπελίνι στο θέατρο Ολύμπια στην αίθουσα «Μαρία Κάλλας». Είναι στενή συνεργάτις του διάσημου Αυστραλού σκηνοθέτη Μπάρρη Κόσκυ.

Της έχει απονεμηθεί το Α’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Νίκο Ντόσταλ» στη Βιέννη.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος, σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στο κλασικό τραγούδι, ενώ το 1998 βραβεύθηκε με την υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Κρεμόνα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε τις συνεργασίες του ως σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους οργανισμούς Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδος, έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις και συναυλίες σε διεθνή και Ελληνικά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές. (Ελληνικό Φεστιβάλ, Δημήτρια, Φεστιβάλ Σαντορίνης, Λευκωσίας, Maggio Musicale Fiorentino, Carnegie Hall, Musikverein Brahms Saal, Auditorio Nacional de Musica Madrid, Cairo Opera House κ.α.)
Δισκογραφία: “Η επιστροφή της Ελένης” όπερα του Θάνου Μικρούτσικου παραγωγή EMI classics, “Στον τόπο μου τέλεια ξένος” κύκλος τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Φρανσουά Βιγιόν, “Το χρονικό της Αλώσεως” ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου, βασισμένο στο χρονικό του Γεωργίου Φραντζή, “Η αποκάλυψη του Ιωάννου” ορατόριο του Τάσου Ιωαννίδη, “Σατυρικόν” ορατόριο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, την κωμική οπερέτα ¨Le docteur miracle Georges Bizet¨.

Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 ήταν Πρόεδρος της Ενώσεως Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος. Από το 2011 μέχρι σήμερα είναι μέλος της ομάδας πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Γιώργος Πέτρου είναι μαέστρος, πιανίστας και σκηνοθέτης, με σπουδαία διεθνή καριέρα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, στο Βασιλικό Κολλέγιο και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική του 18ου και 19ου αιώνα και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του μπαρόκ στον κόσμο, επίσης με ιδιαίτερη αγάπη για το μπελ κάντο. Οι ηχογραφήσεις του από όπερες του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ θεωρούνται κορυφαίες. Ωστόσο, η μουσική του δραστηριότητα είναι πολύ ευρεία, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής του 20ού αιώνα αλλά και της σύγχρονης.

Ξεκίνησε μια πρώιμη καριέρα ως σολίστ πιάνου, αλλά γρήγορα μεταπήδησε στη διεύθυνση ορχήστρας, αναπτύσσοντας παράλληλο ενδιαφέρον για τα ιστορικά πληκτροφόρα όργανα και τις πρακτικές τους. Από το 2012, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της διάσημης ορχήστρας Armonia Atenea (πρώην Καμεράτα / Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής) με έδρα την Αθήνα, με την οποία περιοδεύει και ηχογραφεί εκτενώς, ερμηνεύοντας τόσο σε όργανα εποχής όσο και σε σύγχρονα όργανα.

Από τη σεζόν 2021 είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Χέντελ του Γκέντιγκεν, που αποτελεί το μακροβιότερο φεστιβάλ κλασικής μουσικής παγκοσμίως.

Επιπλέον, έχει αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για τη σκηνοθεσία και πρόσφατα έχει υπογράψει πολλές επιτυχημένες παραγωγές όπερας και μουσικού θεάτρου, όπως οι όπερες Ιούλιος Καίσαρας, Σεμέλη και Αλτσίνα του Χέντελ, τα μιούζικαλ Kiss Me Kate του Κόουλ Πόρτερ, West Side Story του Λέοναρντ Μπερνστάιν, Sweeney Todd και Company του Στίβεν Σόντχαϊμ και η οπερέτα  Ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Συνεργάζεται τακτικά με μεγάλα λυρικά θέατρα, όπως η Όπερα της Ζυρίχης, η Όπερα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, η Όπερα της Λειψίας, η Σκάλα του Μιλάνου, το θέατρο La Fenice, η Όπερα της Κολωνίας, η Όπερα του Στρασβούργου, η Όπερα της Νίκαιας, το Theatre an der Wien, η Nederlandse Reisopera, η Όπερα της Λωζάνης, η Όπερα του Σανκτ Γκάλεν, η Όπερα της Βέρνης, η Εθνική Όπερα της Κορέας, το Teatro Petrucelli, το Teatro Verdi di Trieste, το Theatre Champs Elysees, η Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, η Βασιλική Σουηδική Όπερα και Εθνική Λυρική Σκηνή. Συνεργάζεται επίσης με ορχήστρες όπως π.χ. η Ορχήστρα Guerzenich της Κολωνίας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, ηGewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα Nationale de Capitole du Toulouse, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νίκαιας, η Noord Nederlands Orkest, B’Rock, η ορχήστρα NAC της  Οττάβα, Südwestdeutsche Philharmonie, η Συμφωνική Ορχήστρα του Τρόντχαϊμ, η Concerto Köln, η  Pomo d’Oro, Συμφωνική Ορχήστρα Bilkent, Συμφωνική Ορχήστρα της Βέρνης, Φιλαρμονία του Κότμπους, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ελληνικού Ραδιοφώνου, Φιλαρμονική της Μπρατισλάβας, Musica Viva και Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ρωσίας. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ όπως Salzburg Pfingsfestspiele, BBC proms, φεστιβάλ Klara στις Βρυξέλλες, φεστιβάλ Handel της Χάλλε και Καρλσρούης, φεστιβάλ Valle Itria (Martina Franca).

Ο Γιώργος Πέτρου υπήρξε πολύ δραστήριος από πλευράς ηχογραφήσεων, συνεργαζόμενος με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες του κόσμου, όπως Deutsche Grammophon, DECCA και MDG. Όλες οι ηχογραφήσεις του έχουν αποσπάσει τις υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις από τον διεθνή Τύπο (Diapason d’Or, Preis der Deutsche Schalplattenkritik, Choc-Monde de la Musique, Gramophone-Editor’s Choice, BBC Mag/Ηχογράφηση του μήνα, CD της εβδομάδας-Sunday Times, ηχογράφηση του μήνα στο Musicweb, Crescendo Bestenliste Platz 1 κ.λπ). Ο Γιώργος Πέτρου έχει λάβει υποψηφιότητα για το Βραβείο Γκράμι (για το Ottone του Χέντελ που κυκλοφορεί από την Decca)  και για Βραβείο Porin (για τον Αλέξανδρο του Χέντελ πάλι από την Decca). Τιμήθηκε ως Συνεργάτης της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, του απονεμήθηκε ο τίτλος Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres από τη γαλλική κυβέρνηση και το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής 2018 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Διευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Ανδρέας  Πυλαρινός, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Βλαδίμηρος  Συμεωνίδης.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι: Μανώλης Καλομοίρης, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Άντζελλο Καβαλλάρο, Άραμ Χατσατουριάν, Γκιόργκι Λέχελ, ΓεχούντιΜενουχίν, Χορστ Νόυμαν, Άντον Νανούτ, Ρολφ Ρόυτερ, Κρίστιαν Λίντμπεργκ, Κριστιάν Μαντεάλ, Οδυσσέας Δημητριάδης, Ανδρέας Παρίδης, Δημήτρης Χωραφάς, Δημήτρης Αγραφιώτης, Λουκάς Καρυτινός, Κων/νος Κυδωνιάτης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης Βύρων Φιδετζής, Μίλτος Λογιάδης,Ηλίας Βουδούρης, Αλέξανδρος Μυράτ, Ανδρέας Πυλαρινός, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Παύλος Σεργίου, Γιώργος Μπαλατσινός, Αναστάσιος Στρίκος, Νίκος Χαλιάσας, Ζωή Ζενιώδη, Μιχάλης Οικονόμου, Nίκος Αθηναίος, Γιώργος Πέτρου, Γιώργος Βράνος, Ανδρέας Τσελίκας, Αναστάσιος Συμεωνίδης, Νίκος Τσούχλος, Μύρων Μιχαηλίδης κ.α

Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι όπως οι: Νταβίντ Όιστραχ, Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Βάσω Παπαντωνίου, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Ρολάντο Βιγιαζόν, Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Ρομπέρτο Αλάνια, Άντζελα Γκεόργκιου, Ανδρέα Μποτσέλι, Χοσέ Κούρα, Χουάν Ντιέγκο Φλόρες, Κυπριανός Κατσαρής κ.ά.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2006, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο του 2007, στο Polytheater του Πεκίνου, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα.

Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ είναι ο Μιχάλης Οικονόμ