Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Γρίπη, RSV και στρεπτόκοκκος: Πόσο εύκολα μπορείς να κολλήσεις τον φετινό χειμώνα

Το φαινόμενο γονείς να απομονώνουν πλήρως τα παιδιά τους με οποιαδήποτε συμπτώματα, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Άλλοι, πάλι, δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας, καθώς εκτιμούν ότι «γρίπη είναι θα περάσει».

Και καθώς τα κρούσματα, ειδικά της γρίπης, αυξάνονται στον παιδικό πληθυσμό και το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ούτε εγκύκλιο για τα σχολεία (η πιο πρόσφατη στο site του ΕΟΔΥ είναι 23 Ιανουαρίου 2020), δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα κρούσματα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο μεταδοτικοί είναι οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον φετινό χειμώνα και απειλούν κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Πόσο εύκολα κολλάει η γρίπη

«Η γρίπη έχει μικρότερο αριθμό μεταδοτικότητας (R0, ρο μηδέν) από τον κορονοϊό. Κινείται μεταξύ 1 και 2. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που νοσεί, μπορεί να μολύνει ακόμη ένα με δύο άτομα. Αυτό παρατηρούμε σε αυτή τη φάση που εξαπλώνεται στην κοινότητα. Μάλιστα, μιλάμε για μεταδοτικότητα χωρίς προφυλάξεις, όπως είναι η μάσκα», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός κλινικός ιολόγος.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.news247.gr πατώντας εδώ