Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

H «εκδίκηση» των PIGS: Eλλάδα και Ισπανία μπροστάρηδες στο Ταμείο Ανάκαμψης

Μπορεί για χρόνια να συγκαταλέγονταν στα «μαύρα πρόβατα» της Ευρωζώνης, αλλά στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι συνιστούν τα «λαμπρά παραδείγματα» για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. O λόγος για τα κράτη της ευρω-περιφέρειας, τα οποία κατά την κρίση χρέους είχαν καταστεί γνωστά ως PIGS (δηλαδή «γουρούνια»): Portugal – Ireland – Greece – Spain.

Οι συγκεκριμένες χώρες, όμως, έχουν καταφέρει να βάλουν τα «γυαλιά» στην υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν έχουν υποβάλει τα πιο συνεκτικά και «δυνατά» σχέδια για την αξιοποίηση των 750 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση -για παράδειγμα- με τη Γερμανία, η οποία δεν καταφέρνει να περάσει τον πήχη των προσδοκιών. Όμως, δεν είναι μόνο το Βερολίνο, καθώς υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καν υποβάλλει τα λεγόμενα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, παραδέχθηκε ότι διεξάγονται «έντονες συζητήσεις» με τα κράτη – μέλη για την έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων στα μέσα του 2021. Αλλά, όπως διευκρινίσε, αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι τα σχέδια δράσεων να πληρούν τις προϋποθέσεις του Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση, η αργή πρόοδος στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού project, το οποίο αποσκοπεί στην ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών οικονομικών, θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης, η οποία ήδη υπολείπεται σε ρυθμούς ΑΕΠ έναντι των ΗΠΑ.

Το ορόσημο του Απριλίου

Για να επιτευχθεί ο στόχος των εκταμιεύσεων εντός του καλοκαιριού, όλα τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να έχουν εγκριθεί εντός Απριλίου. Όμως, ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτή την προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι τα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης» θα πρέπει να διέπονται από συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι αφορούν -μεταξύ άλλων- την «πράσινη» ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Ειδικότερα:

  • πράσινη μετάβαση
  • ψηφιακός μετασχηματισμός
  • έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και απασχόληση
  • κοινωνική και εδαφική συνοχή
  • υγεία και ανθεκτικότητα
  • πολιτικές για την επόμενη γενιά, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτω

Αυτή την στιγμή, οι διαβουλεύσεις εστιάζουν στο τι σημαίνει «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, με την Κομισιόν -επίσης- να ζητάει μεγαλύτερη προσοχή στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, εντός του 2021, περιμένει έως και 5,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την άντληση αυτών των χρημάτων, η Κομισιόν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ένα εγχείρημα το οποίο προς ώρας βρίσκεται σε πρώιμα επίπεδα υλοποίησης.

Την ίδια ώρα, το Ταμείο θεωρείται από την Κομισιόν ως ένα πρώτο – τεστ, προκειμένου να δοκιμαστεί η επιτυχία μια μονιμότερης γραμμής χρηματοδότησης προς τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. Εξ’ ου και η εμμονή των Βρυξελλών στην αρτιότητα των εθνικών σχεδίων.

πηγη: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg