Πέμπτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Η 4Ε τιμάει την μεσσήνια ελαιοπαραγωγό Μαρία Μυλωνά

Δυο πρόσωπα τιμάει η Ε4 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας. Πρόκειται για την Μαρία Μυλωνά, ελαιοπαραγωγό από την Μεσσηνία, και την Έφη Χριστοπούλου, χημικό, εμπειρογνώμονα σε Ευρ. Επιτροπή και Δ.Σ.Ε., γευσιγνώστρια, μέλος της 4Ε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) εορτάζει την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2023/24 και την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας (World Olive Day), αφιερωμένη στον ζωτικό ρόλο και την αναντικατάστατη προσφορά της Γυναίκας.

Για τον σκοπό αυτό το Δ.Σ. της 4Ε αποφάσισε φέτος να τιμήσει την κυρία Έφη Χριστοπούλου, χημικό, εμπειρογνώμονα σε Ευρ. Επιτροπή και Δ.Σ.Ε., γευσιγνώστρια, μέλος της 4Ε και την κυρία Μαρία Μυλωνά, ελαιοπαραγωγό από την Μεσσηνία, συγχαίροντάς την για τη θέση της «εμάς τους ελαιοπαραγωγούς, εκτός από τις επιδοτήσεις, μας ενδιαφέρει η γνώση και η επιμόρφωση».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας βρίσκει, όχι μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και την επιτραπέζια ελιά , στην Ελλάδα και διεθνώς, σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεγάλη μείωση της παραγωγής δημιουργεί  μια έντονη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με πρώτη ορατή συνέπεια την πρωτοφανή εκτόξευση των τιμών παραγωγού, άρα και του καταναλωτή.

Όμως, καμία αύξηση τιμών δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα του παραγωγού λόγω της μειωμένης παραγωγής του, ενώ από την άλλη πλευρά, αναπόφευκτα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και την υποκατάσταση από τα άλλα φυτικά έλαια.

Η 4Ε απευθύνει έκκληση προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, προς όλους όσους μετέχουν στην αγροδιατροφική αλυσίδα, ώστε να διαφυλάξουν τη μεταξύ τους συνεργασία προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και το επίπεδο της κατανάλωσης. Απαραίτητη είναι επίσης, η αντικειμενική και ψύχραιμη παρουσίαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλης αυτής της πρωτοφανούς και ιδιαίτερα σύνθετης πραγματικότητας.

Δεύτερον, προς την παγκόσμια κοινότητα των ελαιοπαραγωγικών χωρών και ιδίως όσων βρίσκονται στην κοιτίδα της, τη Μεσόγειο Θάλασσα, να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Το ελαιόλαδο αποτελεί λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής λιπών και ελαίων και αυτό είναι το ισχυρό επιχείρημα για την ενότητα και συνεργασία μεταξύ όσων το παράγουν και το εμπορευματοποιούν στη διεθνή αγορά.

Προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις μπορεί πολλά να προσφέρει η επιστημονική κοινότητα ιδίως σε επίκαιρα ζητήματα όπως η άμυνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, οι υγιεινές διατροφικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών.
Το Δ.Σ. της 4Ε”