Σάββατο
19
Ιούλιος
TOP

Η απαγόρευση των προβληματικών πλαστικών μπορεί να εξοικονομήσει έως και 8 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η απαγόρευση ή η σταδιακή κατάργηση προβληματικών πλαστικών προϊόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση που κυμαίνεται από 4,7 έως 8 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2025 και 2040, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Earth Action (EA), η οποία ανατέθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Ενώ μπορεί να υπάρχουν βραχυπρόθεσμα κόστη που σχετίζονται τόσο με τις απαγορεύσεις όσο και με τις σταδιακές καταργήσεις, αυτά αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μακροπρόθεσμα οφέλη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η άμεση απαγόρευση των προβληματικών πλαστικών που εξετάζονται επί του παρόντος από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά, όπως οι συσκευασίες από διογκωμένο πολυστυρένιο, πολυβινυλοχλωρίδιο και είδη μιας χρήσης όπως μπατονέτες και καλαμάκια, θα ήταν πιο αποτελεσματική από μια σταδιακή απαγόρευση ή σταδιακή κατάργηση.

Η προβλεπόμενη εξοικονόμηση θα είχε τη μορφή μειωμένου κόστους διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων, χαμηλότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περικοπών στο διοικητικό κόστος, και μείωση των επιπτώσεων (κοινωνικών και περιβαλλοντικών) από την κακοδιαχείριση αποβλήτων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι παράγουν περίπου 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Από αυτά, 280 εκατομμύρια τόνοι γίνονται απόβλητα. Το 40% των πλαστικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ το 22% τυγχάνει λανθασμένης διαχείρισης και καταλήγει ως σκουπίδι.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.insider.gr πατώντας ΕΔΩ