Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η δεύτερη προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ, ενόψει του πρώτου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της δημοτικής περιόδου 2024- 2028, που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή των αιρετών της Πελοποννήσου.
Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην
προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ
Τις εργασίες της προσυνεδριακής συνάντησης χαιρέτησαν ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Ορφανός, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββας Χιονίδης.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΣ
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος έθεσε σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Δήμους, μεταφέροντας τις απόψεις που έχουν κατατεθεί και σε επίπεδο ΠΕΔ. Ο κ. Βασιλόπουλος εστίασε στα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και επηρεάζουν τη λειτουργία όχι μόνο των Δήμων αλλά συνολικά των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη αναφορά, παρέχοντας συγκεκριμένα στοιχεία, υπήρξε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το τέλος ταφής, το οποίο χαρακτηρίστηκε «άδικο και καταχρηστικό», καθώς τορπιλίζει όπως επισημάνθηκε και από το σύνολο των Δημάρχων, του προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλόπουλος: «Η μείωση των κρατικών πόρων και η υποχρηματοδότηση θέτουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία των Δήμων, και είναι προφανές ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών είναι αναγκαία. Γίνεται προσπάθεια; Η απάντηση είναι θετική. Αλλά είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια αυτή δεν αρκεί. Ακόμα και μετά την αύξηση των ΚΑΠ, που δεν την έλαβαν όλοι οι Δήμοι, οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω -μεταξύ άλλων- της αύξησης του ενεργειακού, αλλά και του μισθολογικού κόστους».
Σχετικά με το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι: «έχει βάλει φωτιά στους προϋπολογισμούς μας. Η άποψή μας είναι σταθερή και σε αυτό είμαστε αμετακίνητοι. Ξεκάθαρα, κατηγορηματικά και δίχως διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης. Αν δεν υπάρξει κατάργηση ή έστω τροποποίηση του τέλους ταφής για τους Δήμους, να γνωρίζουν όλοι ότι θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία. Πρώτα οι μικρότεροι Δήμοι, ακολούθως όλοι οι υπόλοιποι. Πρόκειται για ένα τέλος άδικο και εδώ οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι».
Καταλήγοντας ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Μπροστά μας έχουμε περίπου ένα μήνα μέχρι να οδηγηθούμε στο Συνέδριο μας. Ένα μήνα να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις, να εκφράσουμε απόψεις και ανησυχίες, να προτείνουμε διεκδικήσεις και να λάβουμε αποφάσεις με τις οποίες θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια».
Λ. ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε τον ιδιαίτερο και κρίσιμο χαρακτήρα που αποκτά το φετινό ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς, όπως είπε «η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα και προκλήσεις. Γεγονός που απαιτεί εκ μέρους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης νέα προσέγγιση, νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων, αποφάσεις και δράσεις που θα οδηγήσουν στη δυναμική επανεκκίνησή της, πράγμα που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου».
«Επιπλέον, συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου, απαιτείται και νέο πλαίσιο θέσεων που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα απαντά δημιουργικά και με θετικό τρόπο στη νέα ατζέντα που ανοίγει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσίαση της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Σκοπός μας είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων. Η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, ως μοχλός θεσμικού εκσυγχρονισμού και η απόδοση των αναγκαίων πόρων στους δήμους για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που θα τους αποδοθούν, είναι τα αναγκαία επόμενα βήματα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι δήμοι μας είναι και πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Όχι όμως τόσο, όσο επιβάλλεται, για να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας».
Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος.
«Μας έχουν αποδοθεί τα προηγούμενα χρόνια, ευθύνες κι αρμοδιότητες χωρίς την απαραίτητη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων. Μας αφαιρέθηκαν θεσμοθετημένοι πόροι που δεν μας δόθηκαν ποτέ πίσω. Έχουμε επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, με την άδικη επιβολή του τέλους ταφής, με την αύξηση του μισθολογικού μας κόστους. Καλούμαστε κάθε μέρα να κάνουμε όλο και περισσότερα, έχοντας στη διάθεσή μας όλο και λιγότερα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι το ζήτημα των οικονομικών των δήμων η ΚΕΔΕ το έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην Κυβέρνηση ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5000/2010, που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ.
Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Αυτοδιοίκηση είχε και έχει τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους πόρους παρά ποτέ για εκτέλεση έργων. «Όμως, τόνισε, δυστυχώς εξακολουθούμε να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο λειτουργικό μας κόστος».
Υπογράμμισε την υπόσχεση που δόθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για extra οικονομική ενίσχυσή μας με ποσό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (μία ΚΑΠ 145 εκατομμύρια + 105 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα και ΚΑΠ).
Παράλληλα χαρακτήρισε «πολύ θετική» την κυβερνητική εξαγγελία για το πρόγραμμα επισκευών και συντηρήσεων των σχολικών εγκαταστάσεων Μαριέττα Γιαννάκου, με διάθεση 250 εκατ. ευρώ, συν τις όποιες δωρεές εξασφαλιστούν.
«Η συντήρηση των σχολείων είναι ένας βραχνάς για τους δήμους που γίνεται όλο και χειρότερος εξαιτίας της μεγάλης περικοπής των κονδυλίων, που λαμβάναμε μέσω της ΣΑΤΑ. Ήταν το 2009 (τελευταίο προ μνημονίων έτος) 49 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα 2024 είναι μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα και με το Μαριέττα Γιαννάκου γίνεται 250 εκατομμύρια ευρώ δηλ. 8 και φορές περισσότερα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου θα εφαρμοσθεί σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.
Όσον αφορά το ζήτημα του προσωπικού των δήμων ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση ζητά την μερική άρση της αναστολής προσλήψεων στους δήμους, την πρόσληψη προσωπικού ιδιαίτερα στη δημοτική αστυνομία, την άμεση συνέχιση εφαρμογής και λειτουργίας του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67. Σημείωσε επίσης ότι «στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν πολύ θετικές διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στους μικρούς, ορεινούς, νησιωτικούς δήμους, με ισχυρά bonus και με υποχρέωση μακράς παραμονής των προσλαμβανομένων. Ακόμη στην κινητικότητα να απαιτείται σύμφωνη δική μας γνώμη».
Οι θεματικές ενότητες της δεύτερης προσυνεδριακής συνάντησης
Συγκεκριμένα θα συζητηθούν οι εξής θεματικές ενότητες:
- Θεσμοί και διαφάνεια, περιλαμβάνει θέματα όπως η σύνταξη νέου Κώδικα Δήμων και Περιφερειών, η Διοικητική Μεταρρύθμιση, η καταστατική θέση των αιρετών, ο εσωτερικός έλεγχος και η εποπτεία των δήμων, η διαδημοτική συνεργασία, θέματα προσωπικού κ.λπ.
- Ψηφιακή διακυβέρνηση, αφορά σε θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων, η χρηματοδότηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, η εξέλιξη των έργων ψηφιακής μετάβασης των δήμων, η κάλυψη των αναγκών σε δεξιότητες στο πλαίσιο της υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων κ.α.
- Ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα, θα συζητηθούν θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση τους χώρους εργασίας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η υποστήριξη των δικαιώματα των μειονοτήτων και των Ατόμων με Αναπηρίες.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα προσυνεδριακής διαβούλευσης
Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ για την ενίσχυση του κρίσιμου διαλόγου για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, παράλληλα έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης, ανά θεματική ενότητα των Επιτροπών Πολιτικής, η οποία λειτουργεί ήδη στην ιστοσελίδα https://synedrio2024.kede.gr/, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αιρετών.
Οι εργασίες των προσυνεδριακών συναντήσεων θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ https://kede.gr/
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσυνεδριακών Συναντήσεων
Ναύπλιο, 2 Οκτωβρίου 2024, Ξενοδοχείο Group Amalia
09:30 – 10:00 Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων
10:00 – 10:30 Έναρξη Εργασιών – Καλωσόρισμα
❖ Δημήτριος Ορφανός, Δήμαρχος Ναυπλιέων
❖ Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου
❖ Δημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
10:30 – 11:00
Εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. από τον Πρόεδρο της κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης
11:00 – 11:30 Εισηγήσεις των Προέδρων Επιτροπών Πολιτικής Κ.Ε.Δ.Ε.
(10 λεπτη εισήγηση)
❖ Ηλίας Κυρμανίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας
❖ Αθανάσιος Μαμάκος, Πρόεδρος Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης
❖ Χρυσή Αράπογλου, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
11:30 – 11:45 Επικεφαλής – Εκπρόσωποι Παρατάξεων Κ.Ε.Δ.Ε.
❖ «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»
❖ «Αυτοδιοίκηση Τώρα»
❖ «Λαϊκή Συσπείρωση»
11:45 – 15:00 Τοποθετήσεις Συμμετεχόντων
15:00 – 15:30 Συμπεράσματα – Κλείσιμο Εργασιών