«Η Καλαμάτα που χάθηκε» αστικό τοπίο και συλλογική μνήμη, ήταν το θέμα παρουσίασης – διάλεξης της Παναγιώτας Κουράκλη στο Μέγαρο Χορού. Η εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ζωντάνεψαν μνήμες από την Καλαμάτα του παρελθόντος, εντασσόταν στο πλαίσιο της έκθεσης «Το Ελληνικό Τοπίο, έργα από τη συλλογή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ», που διοργανώνει ο Εικαστικός Τομέας της Κ.Ε. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας.
Εισηγήτρια ήταν η Παναγιώτα Κουράκλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας. Μέσα από την εισήγηση της, η κα Κουράκλη παρουσίασε μια ιστορική και παράλληλα, χρονική αναδρομή, απεικόνιση της πόλης της Καλαμάτας. Πιο συγκεκριμένα, η τυπολογία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Καλαμάτας ξεκινά από τα προεπαναστατικά χρόνια και καταλήγει στα εκλεκτικιστικά κτήρια της εποχής του Μεσοπολέμου. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Καλαμάτας και τη συμβολή του Δήμου Καλαμάτας σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί, πως η διάσωση και η αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, πήρε διαστάσεις ενός κορυφαίου στοιχήματος για την πόλη και το μέλλον της.
Η πόλη, διατηρώντας τον πλούτο της αρχιτεκτονικής της έκφρασης, πορεύθηκε μεταπολεμικά, βυθιζόμενη σταδιακά στην αναπόφευκτη οικονομική ύφεση, μέχρι τους σεισμούς του 1986, που ουσιαστικά αποτέλεσαν τομή και διακύβευμα για την ιστορική της συνέχεια.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς. Την εκδήλωση συντόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της Κ.Ε. Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης.