Σε μια δύσκολη περίοδο, πάντα ο αναστοχασμός είναι ικανός να δώσει δύναμη στην πορεία. Μέσα από τα ιδανικά της θυσίας των Ηρώων του ’21, αυτός εδώ ο τόπος και άνθρωποί του πορεύτηκαν έχοντας ως αξίες την Πατρίδα και την Ελευθερία. Τιμώντας όλα αυτά που ξεκίνησαν από εδώ, η Καλαμάτα με τρόπο λαμπρό τίμησε την Επέτειο της Απελευθέρωσής της. Ξεχωριστές οι εορταστικές εκδηλώσεις, με τα μηνύματα πάντα επίκαιρα.
Με την Ιστορία να αντανακλάται στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου και φέτος οι εκδηλώσεις ήταν ξεχωριστές με την παρουσία του κόσμου μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας πολύ μεγάλη. Σημείο αναφοράς ο ίδιος ιστορικός χώρος που όλα ξεκίνησαν, εκεί που άναψε η φλόγα πριν από 203 χρόνια.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Μετά τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας και την άφιξη της Φλόγας από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, την άφιξη της Σημαίας της Επανάστασης και την αφή του βωμού και έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης, ξεκίνησε η Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ιωάννης Σόλαρης.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με το προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του ιερού Αγώνα, με κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων.
Η Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου σήμανε την έναρξη της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 -μια στιγμή που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης- στο πλαίσιο της οποίας ακολούθησε παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας -που προβλήθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση Best στο πλαίσιο μιας ακόμη εξαιρετικής μεγάλης τηλεοπτικής παραγωγής με την τεχνογνωσία της Belogiannins Audio Visual- ήταν καθηλωτικές.
Εκφωνητής Εκδήλωσης: Ιωάννης Δρίτσας
Πανηγυρικός Ημέρας: Ιωάννης Σόλαρης Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Υπεύθυνος μαθητικής παρέλασης: Ηλίας Γυφτέας
Στην Αναπαράσταση συμμετείχαν: Οι Τυμπανιστές: Oμάδα Πέτρου Κούρτη “Artventure”, η σοπράνο Κωνσταντίνα Κορμά και ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας
Σύλλογοι: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Λαογραφικός Σύλλογος «Κορύβαντες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κουτσαβίτικη φορεσιά», Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Παράδοσης», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Πολιτιστικός Σύλλογος Λεΐκων «Η Πρωτοπορία», Πολιτιστικός Σύλλογος Φαραί Γιαννιτσανίκων, Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος-Ακοβίτικων Δυτ. Παραλίας «Ο Ποσειδών», Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων, Αθλητικός-Πολιτιστικός «Παράδεισος» Καλαμάτας τμήμα αναβίωσης Παναγιώτης Κεφάλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος η «Συνεργασία», Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών «Η Αναγέννηση», Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριωτών «Ο Ταΰγετος», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας.
Περιγραφή Αναπαράστασης: Δημήτρης Ηλιόπουλος. Μουσική Επένδυση Αναπαράστασης: Μιχάλης Τούμπουρος.
Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας
Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές για το «Δρόμο Θυσίας»
Δείτε την όλη εκδήλωση