Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

έα που δεν πρέπει να διαβάσετε καθιστοί φέρνει μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, JAMA. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες σε καθιστή στάση είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι επιπτώσεις της εκτεταμένης καθιστικής ζωής είναι τόσο έντονες που ακόμη και οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται τακτικά δεν γλιτώνουν εάν την υπόλοιπη ημέρα βρίσκονται σε ακινησία. Η θετική επίδραση που έχει η άσκηση στον μεταβολισμό μας είναι δυστυχώς δυνατό να ανασταλεί εάν περάσουμε τις ώρες που την ακολουθούν σε μια καρέκλα.

Η μελέτη, που περιέλαβε 49.841 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 και άνω, «υποστηρίζει την ιδέα πως όσο περισσότερες ώρες δαπανά ένας άνθρωπος σε καθιστή θέση, τόσο περισσότερο αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει άνοια», δήλωσε ο Αντριου Μπάντσον, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Τα αρνητικά της καθιστικής ζωής είναι βεβαίως εδώ και πολλά χρόνια γνωστά στους επιστήμονες, όπως και στους περισσότερους από εμάς. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που μέσα στην ημέρα συμπληρώνουν πολλές ώρες καθιστοί στο γραφείο αλλά και στο σπίτι, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές ασθένειες αλλά και να οδηγηθούν σε πρόωρο θάνατο.

Ομως, το πώς η καθιστική ζωή επηρεάζει τον εγκέφαλο δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρο. Κάποιες έρευνες την έχουν συνδέσει με προβλήματα στη μνήμη, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Ολες όμως έχουν βασιστεί στις αναφορές των συμμετεχόντων για τις ώρες που συνήθιζαν να κάθονται στο παρελθόν, μια καταγραφή που δεν είναι απόλυτα αξιόπιστη.

Βιομετρικό ρολόι

Για τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες και άλλων ιδρυμάτων προσπάθησαν να βρουν αντικειμενικούς τρόπους για να μετρήσουν το πόσο καθόμαστε. Τη λύση τούς έδωσε η λεγόμενη «Biobank», μια μεγάλη δεξαμενή δεδομένων για τη ζωή, την υγεία και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αγγλων και Αγγλίδων, που λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην εν λόγω «τράπεζα» είχαν δεχθεί στο παρελθόν να φορέσουν ένα βιομετρικό ρολόι που κατέγραφε με ακρίβεια την κίνηση –και την ακινησία– τους μέσα στην ημέρα. Η έρευνα χρησιμοποίησε τα δεδομένα 50.000 ανθρώπων, εκ των οποίων κανείς δεν είχε άνοια όταν δήλωσε συμμετοχή στη μελέτη. Επειτα έψαξαν τους ιατρικούς φακέλους τους για να βρουν εάν και ποιοι διαγνώστηκαν με άνοια οποιασδήποτε μορφής την επόμενη επταετία.

Συμπέρασμα: Οι άνδρες και οι γυναίκες που κάθονταν περισσότερες από δέκα ώρες την ημέρα (και οι οποίοι ήταν πολλοί) είχαν 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πάθηση από εκείνους και εκείνες που κάθονταν λιγότερο. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 63% για τους ανθρώπους που κάθονται τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα. Η αστική καθημερινότητα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε σχεδόν τα πάντα να γίνονται σε καθιστή στάση. Οδήγηση, φαγητό, εργασία. Ολα αυτά προστίθενται στο συνολικό ημερήσιο «καθιστικό ωράριο». Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε το ρίσκο για την εμφάνιση άνοιας είναι να εκμεταλλευθούμε κάθε πιθανό τρόπο για να καθόμαστε λιγότερο.

Πώς περιορίζεται το ρίσκο

«Οι άνθρωποι που κάθονται λιγότερες από 9,5 ώρες την ημέρα δεν είχαν καθόλου αυξημένο κίνδυνο», λέει ο Ντέιβιντ Ράιχλεν, επικεφαλής της έρευνας. Κάντε βόλτες μέσα στο γραφείο όσο μιλάτε στο τηλέφωνο, πηγαίνετε να αγοράσετε το μεσημεριανό σας αντί να το παραγγέλνετε και κανονίστε περισσότερα επαγγελματικά ραντεβού σε μέρη που μπορείτε να πάτε με τα πόδια. «Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής είναι αναστρέψιμες. Καθίστε λιγότερο, κινηθείτε περισσότερο. Αυτό είναι το μήνυμα και πραγματικά δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά», δηλώνει ο δρ Ράιχλεν.

πηγη; kathimerini.gr