Τετάρτη
12
Ιούνιος
TOP

«Η Kraken θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» – Τα νεότερα δεδομένα για την υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή «Kraken».

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει το κατά πόσον η νέα υποπαραλλαγή μπορεί να προκαλέσει  σοβαρή νόσηση και να πιέσει τα συστήματα υγείας.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται η Kraken να αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης μιλώντας το πρωί στο MEGA για τη νέα υποπαραλλαγή  «Kraken» σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο εργασίες που δείχνουν σε εργαστηριακό επίπεδο ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας και να μην έχει μεγάλη προστασία από τα εμβόλια, με μία μικρή υποσημείωση, ότι έχεις μεγαλύτερη άμυνα εάν έχεις κάνει την επικαιροποιημένη (δόση) 4 και 5» σημείωσε ο καθηγητής.

Ανέφερε πως βάσει των στοιχείων η νέα μετάλλαξη δεν έχει το κλινικό αποτύπωμα που θα έβαζε κάποιον σε ανησυχία και δείχνει να έχει μία συμπεριφορά ανάλογη της «Όμικρον».

Για το θέμα μίλησε και η  αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα .

«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα .

«Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα. Επομένως, δεν βλέπουμε ακόμα αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε. Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε μιλώντας στο Open. 

H εκτίμηση του ΠΟΥ για την νέα υποπαραλλαγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 του κοροναϊού, στην οποία εκτιμά ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Kraken») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Πότε θα επικρατήσει στην Ευρώπη

H υποπαραλλαγή XBB.1.5 τoυ κοροναϊού, γνωστή και ως Kraken, θα μπορούσε να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα με δύο μήνες, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι «χαμηλός», όμως οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν «μέτριο ως υψηλό» ρίσκο, εκτιμά το ECDC σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από XBB.1.5 διαφέρει σε σχέση με προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον», επισημαίνει.

Ωστόσο η εξάπλωση της Kraken είναι εκρηκτική, περίπου 12% ταχύτερη σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ όπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το στέλεχος τον Οκτώβριο. Στις βορειοανατολικές πολιτείες βαίνει ήδη προς επικράτηση.

Πηγή: in.gr