
Με εξαιρετική επιτυχία και διεθνή απήχηση ολοκληρώθηκε το 12ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, που διεξήχθη από τις 29 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου 2025. Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε θεατρικές ομάδες μαθητών και νέων δημιουργών από την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία, μετατρέποντας την Αρχαία Μεσσήνη σε ένα ζωντανό σταυροδρόμι πολιτισμού, τέχνης και παιδείας.
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ενώ την βραδιά καλωσορίσματος «Η γέφυρα των Πολιτισμών – Χτίζουμε γέφυρες ενώνουμε πολιτισμούς» στην Πλατεία της Μεσσήνης για την υποδοχή των ξένων ομάδων υποστήριξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις παράλληλες δράσεις υποστήριξε το Ίδρυμα Βικτώριας και Γεωργίου Καρέλια.
Κατά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παραστάσεις αρχαίου δράματος υψηλού επιπέδου, εμπνευσμένες από έργα των Ευριπίδη, Σοφοκλή και Αριστοφάνη, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης – έναν από τους σπουδαιότερους σωζόμενους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια κατασκευής μάσκας με πηλό, αρχαιοελληνικής κίνησης, μουσικής και πολιτιστικής αφήγησης «Η μουσική και τα Μουσικά όργανα στην Αρχαία Ελλάδα», με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από την περιοχή.
Πολιτιστικός Αντίκτυπος
Το Φεστιβάλ ενίσχυσε τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και ανέδειξε τον διαχρονικό χαρακτήρα του αρχαίου δράματος ως μέσο έκφρασης και κατανόησης της ανθρώπινης εμπειρίας. Οι διεθνείς συμμετοχές ανέδειξαν τη Μεσσήνη ως κόμβο πολιτιστικής συνάντησης, με μαθητές και καλλιτέχνες να ανταλλάσσουν ιδέες, αισθητικές προσεγγίσεις και παιδαγωγικές πρακτικές. Ενδυνάμωσε το αίσθημα ταυτότητας και πολιτιστικής υπερηφάνειας της τοπικής κοινωνίας, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στη διάσωση και επανανοηματοδότηση του αρχαίου θεάτρου από τη νέα γενιά.
Κοινωνικός Αντίκτυπος
Το Φεστιβάλ κινητοποίησε εθελοντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές και τοπικούς συλλόγους, ενισχύοντας το πνεύμα κοινοτικής συμμετοχής και συνεργασίας. Δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε νέους ανθρώπους από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα και ανέδειξε τις αξίες της συμμετοχής, του σεβασμού, της δημιουργικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα ενσωματώθηκαν στις παράλληλες δράσεις εντός κι εκτός του αρχαιολογικού χώρου, εμπλέκοντας ενεργά τους μαθητές στο φεστιβαλικό περιεχόμενο.
Οικονομικός Αντίκτυπος
Η διοργάνωση προσέλκυσε πάνω από 4.000 κόσμο, θεατές, επισκέπτες και συνοδούς, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του Δήμου Μεσσήνης και ευρύτερα της Μεσσηνίας. Ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, τοπικές επιχειρήσεις και χώροι πολιτισμού κατέγραψαν αυξημένη επισκεψιμότητα, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην τουριστική και εμπορική κίνηση της περιοχής κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, προβλήθηκε η Μεσσήνη διεθνώς ως πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός υψηλής ποιότητας.
Το 12ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης κοινωνικής συνοχής, πολιτιστικής ανάπτυξης και τοπικής ευημερίας.
Η επόμενη διοργάνωση το 2026 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από φορείς, εκπαιδευτικούς και θεατρικές ομάδες ανά τον κόσμο.
Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά, όσους συνέβαλαν σε αυτήν τη δημιουργική μα συνάμα απαιτητική διοργάνωση, όπως τα αρμόδια τμήματα του Δήμου, τους εθελοντές, το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, το Α.Τ. Οιχαλίας, τους επιχειρηματίες, τους κατοίκους του Δήμου και την ΚοινΣΕπ Φάος, που ως φορέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας υποστηρίζει με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό τη διοργάνωση.