Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Η σκληρή 10ετία του λιανεμπορίου – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Το 25% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων της χώρας εξαφανίστηκε συνολικά από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας τη δεκαετία 2010-2020, στοιχείο ενδεικτικό του βαρύτατου τιμήματος που πλήρωσε το λιανεμπόριο την περίοδο της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια κατά την πανδημική κρίση. Μόνο τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, την περίοδο 2010-2014, ο κλάδος έχασε το 61% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του, για να ανακτήσει λίγο έδαφος στη συνέχεια και τελικά η σωρευτική μείωση να φθάσει στη δεκαετία 2010-2020 το 49%. Την ίδια δεκαετία απώλεσε σωρευτικά το 29% του τζίρου του, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο «λουκέτο», αλλά και ότι συνολικά η κατανάλωση υποχώρησε πλήττοντας και όσες επιχειρήσεις άντεξαν.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο φάσμα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι, με τη σωρευτική μείωση των απασχολουμένων στο λιανεμπόριο –όπως αποκαλύπτεται στη μελέτη «Λιανικό εμπόριο, επιχειρηματικές τάσεις και καταναλωτική συμπεριφορά στην Ελλάδα», που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και δημοσιοποιήθηκε χθες– να φθάνει το 13%. Και μπορεί το 13% ως ποσοστό να μη λέει και πολλά, όταν όμως αφορά τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας –διότι το λιανεμπόριο ήταν και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας–, τότε σημαίνει ότι σωρευτικά χάθηκαν περί τις 65.000 θέσεις εργασίας μέσα στη δεκαετία 2010-2020.

Οπως σε κάθε κρίση, βεβαίως, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι, είτε αυτό αφορά ολόκληρους υποκλάδους του λιανεμπορίου είτε μεγέθη επιχειρήσεων. Ετσι, αν και κατά την προηγούμενη δεκαετία είχαμε μερικά από τα πιο ηχηρά «λουκέτα» στο λιανεμπόριο, όπως αυτό της «Μαρινόπουλος», της «Βερόπουλος» και της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», το μεγάλο πλήγμα υπέστησαν κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και συγκεκριμένοι κλάδοι. Αλλωστε το 58% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι στην ουσία ατομικές και απασχολείται σε αυτές μόνο ο ιδιοκτήτης τους, ενώ σε ένα 40% απασχολούνται από 2 έως 9 άτομα.

Διαβάστε την συνέχεια στο kathimerini.gr