Ανησυχητικά ευρήματα για την επίπτωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής στον νεαρό γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα προκύπτουν από δύο έρευνες σε φοιτητές του ΑΠΘ που παρουσιάστηκαν στις «Ημέρες Ψυχικής Υγείας 2024» (Days of Mental Health 2024), που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Νευροεπιστημών και Αποκατάστασης και η Γ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας “Αργώ”.
Η πρώτη, που διεξήχθη από την ψυχολόγο MSc στην Κλινική Ψυχική Υγεία ΑΠΘ, Έλενα Παπαδημητρίου, αποκαλύπτει ένα ανησυχητικά υψηλό ποσοστό φοιτητών που έχει επισκεφθεί κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής ή/και έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η δεύτερη, της ψυχολόγου MSc στην Κλινική Ψυχική Υγεία ΑΠΘ, Σοφίας Σπυριάδου, καταδεικνύει την ισχυρή συσχέτιση ενός πρώιμου ψυχικού τραύματος στην παιδική ηλικία με τον περιορισμό ή την υπερβολική κατανάλωσης τροφής, που συχνά χρησιμοποιούνται ως μέσα αυτοθεραπείας και επανάκτησης συναισθηματικού ελέγχου.
4 στους 10 έχουν επισκεφθεί ειδικό
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της κ. Παπαδημητρίου, που έγινε σε δείγμα 514 φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη, 4 στους 10 ερωτηθέντες έχουν ήδη επισκεφθεί κάποιον ειδικό για να τους συμβουλεύσει σε θέματα διατροφής, ενώ 3,5 στους 10 έχουν συμβουλευτεί έστω μία φορά κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
“Ο αριθμός αυτός, για αυτή την ηλικία, στον γενικό πληθυσμό ενός πανεπιστημίου στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τουλάχιστον στα δικά μου τα μάτια, είναι απίστευτος, είναι τεράστιος”, παρατήρησε η κ. Εύα – Μαρία Τσαπάκη επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΑΠΘ, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, προσθέτοντας πως αυτά είναι λυπηρά και κρούουν πολλά καμπανάκια.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.iatronet.gr πατώντας ΕΔΩ