Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

ΗΠΑ: Κατέρρευσε η τράπεζα First Republic Bank – Στην JPMorgan οι καταθέσεις

Ακόμα μία τράπεζα κατέρρευσε στις ΗΠΑ προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αγορές και στους οικονομικούς αναλυτές. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank (FRB) των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.

Η DFPI διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία (Federal Deposit Insurance Corporation FDIC) για την εποπτεία της αναφερόμενης τράπεζας, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε μία προσφορά από την JPMorgan Chase Bank και από την National Association, Columbus, Ohio για τη διαχείριση όλων των καταθέσεων.

H τράπεζα JPMorgan Chase & Co. ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι απέκτησε μία σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων, αναλαμβάνοντας και συγκεκριμένες οικονομικές υποχρεώσεις της τράπεζας First Republic Bank (FRB).

«Η κυβέρνησή μας, μας προσκάλεσε όπως κι άλλους να επιταχύνουμε (τις διαδικασίες) και το πράξαμε», δήλωσε ο Τζέιμς Ντάιμον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. «Η οικονομική μας ευρωστία, οι ικανότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να καταρτίσουμε μία πρόταση προσφοράς για την υλοποίηση της μετάβασης, με με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα κόστη για το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων (DIF)».

Η διάσωση της τράπεζας καταγράφεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, μετά από την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αφού προηγήθηκε η μείωση των καταθέσεων που είχαν στο ενεργητικό τους, ωθώντας της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να παρέμβει, με τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας συμπεριλαμβάνουν περίπου 173 δισ. δολάρια δανείων και 30 δισ. δολάρια χρεογράφων, καθώς και 92 δισ. δολάρια σε καταθέσεις. Η JPMorgan και η ομοσπονδιακή υπηρεσία, συμφώνησαν να μοιραστούν τις ζημιές.

Η συναλλαγή καθιστά την JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποφύγουν στο παρελθόν. Λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών των ΗΠΑ, το μέγεθος της JPMorgan και το υπάρχον μερίδιό της στην καταθετική βάση των ΗΠΑ θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση.

Η JPMorgan αναμένει εφάπαξ κέρδος 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τη συναλλαγή, σύμφωνα με δήλωση της τράπεζας. Εκτίμησε, δε, ότι θα επιβαρυνθεί με 2 δισ. δολάρια από το σχετικό κόστος αναδιάρθρωσης τους επόμενους 18 μήνες.

πηγη newsit.gr