Σάββατο
10
Ιούνιος
TOP

Και όμως οι γυναίκες σε κάποιες περιοχές αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες

Όλοι γνωρίζουν ότι το μισθολογικό χάσμα που χωρίζει τις αμοιβές των ανδρών με τις γυναίκες είναι μεγάλο και υπάρχει σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Στην πλειοψηφία τους για το ίδιο επάγγελμα, την ίδια προϋπηρεσία και την ίδια θέση, όταν εργάζεται ένας άνδρας και μια γυναίκα, ο άνδρας θα παίρνει καλύτερο μισθό. Αυτό ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και αυτού που λέμε «αναπτυγμένος».

Και όμως υπάρχει μια περιοχή στις ΗΠΑ όπου ο μισθός των γυναικών είναι στο 120% του μισθού που λαμβάνουν οι άνδρες. Αυτό ισχύει στην Μόργκαντάουν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Εκεί οι γυναίκες αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες.

Στη συγκεκριμένη πόλη ο μέσος μισθός των γυναικών έως 30 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι 14% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα των ανδρών.

Και δεν είναι μόνο αυτή η πόλη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε 20 από τις 250 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Pew Research Center.

Σε μειονεκτική θέση οι γυναίκες

Πάντως αυτά που ισχύουν στις συγκεκριμένες περιοχές είναι η εξαίρεση του κανόνα. Σε εθνικό επίπεδο οι γυναίκες παραμένουν σε μειονεκτική θέση. Για παράδειγμα οι Αμερικανίδες κερδίζουν 82 σεντ για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας Αμερικανός σε αντίστοιχη θέση και ηλικία.

Η εκπαίδευση αποτελεί έναν ακόμη σοβαρό παράγοντα εάν μια γυναίκα θέλει να πετύχει ίδιο μισθό με κάποιον άνδρα ή ακόμη μεγαλύτερο. Η Μόργκανταουν είναι μία πανεπιστημιούπολη και οι γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου εκεί, είναι αριθμητικά περισσότερες.

Πηγη: in.gr