Δευτέρα
6
Φεβρουάριος
TOP

Και τώρα τι θα πείτε… κ. Γεωργαντά; Οι παραγωγοί με Καλαμών ελαιοποιούν μαζικά τη σοδειά (video)

Δραματική είναι για μια ακόμη χρονιά η κατάσταση σε ό,τι αφορά στις ελιές Καλαμών, οι οποίες μετά τις… παράπλευρες απώλειες της απόφασης Γεωργαντά για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που μοιάζει από νωρίς να έχει αρχίσει να οδηγεί στο τέλμα τους παραγωγούς και το ίδιο το προϊόν, μπαίνει ξανά στα αζήτητα.

Τον κίνδυνο και τα προβλήματα, όπως είχαν επισημανθεί νωρίς από την τηλεόραση Best ήρθε να επικυρώσει και να καταδείξει μ’ έναν τρόπο και το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Μπίκα για το «Αγρότυπος» (δείτε εδώ), ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού για την… πορεία προς την ελαιοποίηση.

«Ο συνδυασμός των απογοητευτικών τιμών για την ελιά Καλαμών, με το γεγονός ότι έχει οψιμίσει πολύ η παραγωγή και εργάτες δεν υπάρχουν, στρέφει τους ελαιοπαραγωγούς σε μάζεμα με ένα… χέρι. Μετέπειτα, δεδομένου ότι οι ελαιοπεριεκτικότητες συνεχώς βελτιώνονται και συνάμα οι τιμές του ελαιολάδου ανεβαίνουν, οι παραγωγοί στρέφουν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής για ελαιοποίηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η κοροϊδία των εμπόρων που σε μια χρονιά με τεράστια κόστη και με τις εξαγωγές σε πλήρη άνθιση, επέλεξαν να βγάλουν τιμές κάτω του κόστους, τους έχει απογοητεύσει, με αποτέλεσμα να πάνε για ελαιοποίηση λόγω της υψηλής τιμής του ελαιολάδου, ακόμα και τα μεγάλα μεγέθη», σημειώνει ο κ. Μπίκας στο ρεπορτάζ, τονίζοντας παράλληλα στο Best πως λόγω των συνθηκών με το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής και όσα έχουν αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα οδεύουν από το κακό, στο χειρότερο.

«Σε μια χρονιά όπου θεωρείται καλή και καταγράφεται μια τεράστια δυναμική στις εξαγωγές, το ξεκίνημα στις τιμές δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτή τη ζήτηση και φυσικά, στις τιμές που πωλείται στο ράφι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.