Πέμπτη
21
Νοέμβριος
TOP

Καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου φόρουμ στο Δημαρχείο Μεσσήνης

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το διήμερο φόρουμ «Διάλογος και Δράση: Κλιματική Κρίση, Δασικές Πυρκαγιές και Ανθεκτικοί Τόποι», που οργανώθηκε στο αίθριο του Δημαρχείου από τον Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμός Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Η διοργάνωση αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος της ανταλλαγής απόψεων και της διάδοσης καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που συνεχώς εντείνεται. Όλοι οι συμμετέχοντες, εμπειρογνώμονες, φορείς, εθελοντές, τοπικές κοινότητες, μαθητές και πολίτες, μέσα από τις δράσεις τους, ανέδειξαν τα προβλήματα και μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου, παρουσιάστηκαν βιώσιμες λύσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.

fr23

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, τόνισε πως ο Δήμος καλείται αυτή τη στιγμή να παίξει τον ρόλο ενός συνεχούς διαύλου επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο φόρουμ δημιουργείται μία νέα κουλτούρα στο θέμα της αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη, όπως πέρυσι οι πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο και οι  πλημμύρες των προηγούμενων ημερών στην Ισπανία με τις τραγικές συνέπειες, για να προσθέσει ότι όλα αυτά μας προβληματίζουν και μας κινητοποιούν στην κατεύθυνση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Υπογράμμισε ακόμα το ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα της διοργάνωσης, τη συμμετοχή παιδιών στο φόρουμ και συγκεκριμένα τη συμμετοχή μαθητών από 14 σχολεία του Δήμου, που έλαβαν μέρος σε δράσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια και εξάγοντας συμπεράσματα και προτάσεις για το πώς οι κοινότητες μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικές, αλλά και τον ρόλο του σχολείου.

Χαιρετισμό έκανε επίσης ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Λάμπρος Τζούμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των δασικών πυρκαγιών από πλευράς Περιφέρειας.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αναλύθηκε το θέμα «Κλιματική κρίση και δασικές πυρκαγιές: η κατάσταση στη Μεσσηνία» με τη συμμετοχή του

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μεσσήνης Παναγιώτη Καρνούσκου, του Διοικητής Π.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτη Παπανικολάου, του Δασολόγου της  Διεύθυνσης Δασών Παναγιώτη Αγγελόπουλου και του Εντεταλµένου Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Θοδωρή Γιάνναρου.

Παρουσιάστηκαν καινοτόμα προγράμματα έρευνας και εφαρμογής στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα το πρόγραμμα ResAlliance από τον Αναπληρωτή Ερευνητή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλο, το Πρόγραμμα FireRes από τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  Δρ. Χρήστο Γιαννακόπουλο Dock και το Πρόγραμμα Διάλογος και Δράση απέναντι στις Πυρκαγιές από την Υπεύθυνη Έργου του Συνεργατικού Χώρου Κ.Αλ.Ο.  Έλενα Τζαμουράνου.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι Αθέατες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών, στην πολιτιστική κληρονομιά από τον  Υπ. Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Εργαστήριο Αρχαιομετρίας Δημήτριο Μητσό και στην ψυχική υγεία από την Ψυχολόγο της Μονάδας «Θάλπος Καλαμάτας» Κυριακή Κορμά, ενώ για την κοινωνία των πολιτών και τις συνεργασίες φορέων έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες φορείς.

Την Κυριακή το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ανθρώπινη βιβλιοθήκη, με μαρτυρίες από δασικές πυρκαγιές, όπου αναπτύχθηκε διάλογος από εθελοντές και πυροσβέστες  με στόχο την κατανόηση της ανθρώπινης πλευράς των δασικών πυρκαγιών.

Για τους Ανθεκτικούς Ελαιώνες και Αμπελώνες μίλησε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Δρ. Βασίλειος Γκισάκης, για τις Κλιματικές Υπηρεσίες για Φορείς και Ευρύ Κοινό μίλησαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος και ο Δρ. Θοδωρής Γιάνναρος, για τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης από την Ομάδα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Μεσσηνίας ο Κώστας Βλαχονικολός, για τις Πρώτες Βοήθειες σε Εγκαύματα και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση Ενηλίκων μίλησαν εκπρόσωποι από το Π.Τ. Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ακολούθησε διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά και κουκλοθέατρο από την εκπρόσωπο του Νόστος Κοιν.Σ.Επ., Κωνσταντίνα Δημοπούλου.  Στη συνέχεια έγιναν ενημερωτικές εισηγήσεις για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων: 4 Βήματα για τη Μείωση Κινδύνων από Δασικές Πυρκαγιές, από την εκπρόσωπο της Dock Έλενα Τζαμουράνου και τον εκπρόσωπο της Νόστος Παναγιώτη Γιαννακόπουλο. Για την Κυκλική Οικονομία και το παράδειγμα της Κλήμης μίλησε ο Πρεσβευτής Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα Νάσος Μακιός. Την παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα και το παράδειγμα της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας ΕΣΕΚ παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΚ Βασίλης Φιλίππου, ενώ ο εκπρόσωπος της Mainalon Trail Ιωάννης Λαγός παρουσίασε τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, τις Δασικές Κοιν.Σ.Επ. και το παράδειγμα της Mainalon Trail.

Τέλος, από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας (ΚΕΠΕΑ) οι εκπαιδευτικοί Ιωάννα Ραβάνη, Παναγιώτα Αράπη και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν το πρόγραμμα Διάλογος και Δράση απέναντι στις Πυρκαγιές που υλοποίησαν στις σχολικές μονάδες του Δήμου Μεσσήνης. Το διήμερο φόρουμ ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των σχολείων και των εθελοντικών ομάδων που συμμετείχαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φόρουμ, λειτουργούσαν στο αίθριο του Δημαρχείου, Έκθεση Φωτογραφίας από την Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας (ΦΟΚΑΛ) και στον προαύλιο χώρο, Έκθεση Καλλιτεχνικής Έκφρασης από τις 14 σχολικές μονάδες του Δήμου Μεσσήνης.