Δευτέρα
20
Ιανουάριος
TOP

Καλοκαιρινές λοιμώξεις: Tι πρέπει να προσέχουμε

Oι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και συνήθως δεν είναι σοβαρές, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των διακοπών και την υγεία μας.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα είδη των λοιμώξεων που μπορεί να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε.

«Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη υγρασία, η ζέστη, η επαφή με μολυσμένο νερό ή τρόφιμα και ο συνωστισμός σε χώρους», σημειώνει ο Σπυρίδων Μπάρμπας Παθολόγος, Διευθυντής Ε’ Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General & Διευθυντής Παθολογικού τμήματος πολυϊατρείου MyClinic Mυκόνου και συνεχίζει αναφέροντας τις λοιμώξεις με τις οποίες μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι το καλοκαίρι, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής τους:

«Μερικά από τα συνηθέστερα είδη λοιμώξεων περιλαμβάνουν:

2. Γαστρεντερικές λοιμώξεις: Συχνά προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται διάρροια, κοιλιακός πόνος, ναυτία και εμετός. Είναι σημαντικό να διατηρούμε καλή υγιεινή και να αποφεύγουμε την κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας τροφίμων και νερού.

3. Δερματικές λοιμώξεις: Η αυξημένη εφίδρωση και η έκθεση σε μολυσμένο νερό μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, όπως μυκητιάσεις και βακτηριακές. Η καλή υγιεινή του δέρματος και η αποφυγή επαφής με μολυσμένα νερά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων.

4. Ουρολοιμώξεις: Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω της αυξημένης υγρασίας και των συχνών επισκέψεων σε πισίνες και παραλίες. Είναι σημαντικό να τηρείται καλή υγιεινή και να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση βρεγμένων μαγιό».

«Η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών λοιμώξεων.

Οι βασικές οδηγίες περιλαμβάνουν:

1. Καλή υγιεινή των χεριών: Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αντισηπτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών.

2. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου: Η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο, ιδίως τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

3. Κοινωνικές αποστάσεις: Τήρηση αποστάσεων από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας, όπως βήχα ή φτέρνισμα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μετάδοσης λοιμώξεων.

4. Χρήση μάσκας: Ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία.

5. Εμβολιασμός: Ενημέρωση και πραγματοποίηση των απαραίτητων εμβολίων, ειδικά για γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων».

«Σε περίπτωση που παρουσιαστεί μια καλοκαιρινή λοίμωξη, η άμεση και σωστή διαχείριση είναι απαραίτητη.

Ποια μέτρα μπορείτε να πάρετε:

1. Ενυδάτωση και ξεκούραση: Είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην ανάρρωση.

2. Συμπτωματική θεραπεία: Χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.

3. Ιατρική συμβουλή: Απαραίτητη επικοινωνία με γιατρό σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εμφάνισης υψηλού πυρετού και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις αποτελούν μια πραγματικότητα που απαιτεί προσεκτική διαχείριση και πρόληψη. Με τη σωστή ενημέρωση και τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορούμε να απολαύσουμε ένα υγιές και ασφαλές καλοκαίρι, αποφεύγοντας ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των διακοπών μας» καταλήγει ο κ. Μπάρμπας.

Πηγή: www.newsit.gr