Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Κάνουν «πάρτι» οι Τούρκοι πουλώντας ακόμη και στην Ελλάδα (!) ως δικές τους Ελιές Καλαμάτας -Άφησαν… απροστάτευτο το προϊόν -Ζητούνται απαντήσεις (video)

Αίσθηση προκαλεί η στάση ορισμένων που για ιδιοτελείς λόγους, ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαίρονται από την εξέλιξη που αφορά στην εμπορία ελιών Τουρκίας, Αιγύπτου και όχι μόνο ως Καλαμάτας, ακόμη και στη χώρα μας και σε σημαντικές εκθέσεις, όπως ήταν η Food EXPO. Το θέμα ανέδειξε για μια ακόμη φορά η τηλεόραση Best με τις αντιδράσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Εμείς και ως ΣΥΜΕΠΟΠ και ως Ένωση Μεσσηνίας όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε τονίσει πως πάντοτε υπήρχε πρόβλημα με τις τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, όπου προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Καλαμάτα. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε την ονομασία στις πιο ευαίσθητες που πέφτουν θύμα απομίμησης και χτυπούσε καμπανάκι κινδύνου», είπε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ και διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» Γιάννης Πάζιος ο οποίος στάθηκε στην περίφημη απόφαση Αποστόλου το 2016, εκείνη του 2018 και την απόφαση Γεωργαντά. «Εμείς νομιμοποιήσαμε να χρησιμοποιείται η ονομασία για κάθε ελιά Καλαμών οπουδήποτε και αν καλλιεργείται στον κόσμο και να διακινείται με την ονομασία Καλαμάτα. Εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου και του γεγονότος πως αυτή η απόφαση δε δίνει βιώσιμη λύση έχουμε προσφύγει και στο ΣτΕ. Εδώ όμως, ξεφεύγουμε αφού δε μιλάμε για ποικιλία, αλλά ονομασία και μάλιστα φτάσαμε μέχρι και σε πράσινη ελιά που δεν υπάρχει Καλαμάτας. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Η χώρα έχει 11 επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ και συνολικά 115 προϊόντα ΠΟΠ και εσοδεύει μόλις το 1,3% επί της συνολικής αξίας όταν οι Ιταλοί εσοδεύουν 33%», ανέφερε ο κ. Πάζιος και συνέχισε. «Οι παραγωγοί και οι τυποποιητές ξέρουν πως έχουν τα δεδομένα. Εμείς τείνουμε χείρα συνεργασίας και με τη Λακωνία και με την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα για να προστατεύσουμε το προϊόν και όχι να το… χαρίσουμε. Ό,τι υπάρχουν φορείς που επιχαίρουν που Τούρκοι χρησιμοποιούν αυτήν την ονομασία για να διακινούν χύμα ελιές ή και τις εισάγουν εδώ και τις στέλνουν έξω με την ονομασία Καλαμάτα, δεν είναι υγιής στρατηγική», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πάζιος.