Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Κάθε 4 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο από την πείνα

Κάθε 4 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο από την πείνα. Περισσότερες από διακόσιες μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της υφηλίου, που συναντώνται από σήμερα στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «να ενεργήσουν για να σταματήσουν την παγκόσμια κρίση πείνας».

Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις από 75 χώρες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την έκρηξη του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και για να κάνουν συστάσεις, την ώρα που 345 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από οξεία πείνα, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019. Η ανοιχτή επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την έναρξη σήμερα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου μεγάλος αριθμός πολιτικών ηγετών, αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών συναντάται για μια εβδομάδα κατά την, όπως θεωρείται, πιο σημαντική διπλωματική σύνοδο στον κόσμο.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με όλη αυτήν την αγροτική τεχνολογία (…) σήμερα, μιλάμε ακόμη για πείνα τον 21ο αιώνα» δήλωσε ο Μοχάνα Άχμεντ Άλι Ελτζαμπάλι του Συνδέσμου Οικογενειακής Φροντίδας της Υεμένης (Yemen Family Care Association), που ήταν μια από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανοιχτή αυτή επιστολή. «Δεν πρόκειται μόνον για μια χώρα ή μια ήπειρο και η πείνα έχει πάντα μόνο μία αιτία. Αυτή είναι η αδικία ολόκληρης της ανθρωπότητας», υπογράμμισε

ΟΗΕ: Ξεκινά σήμερα η Γενική Συνέλευση – Οι προκλήσεις σήμερα

Επί σχεδόν μία εβδομάδα περίπου 150 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο θα πάρουν τον λόγο και θα απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έπειτα από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί κανονικά με φυσική παρουσία. Παραδοσιακά κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης εκφωνεί την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, η χώρα του οποίου φιλοξενεί το διπλωματικό αυτό γεγονός στην έδρα του ΟΗΕ. Όμως φέτος εκτάκτως ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του αύριο Τετάρτη, καθώς χθες παρέστη στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την ομιλία του για την έναρξη της 77ης Γενικής Συνέλευσης «δεν θα εξωραΐσει τα πράγματα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.«Συναντιόμαστε σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», υπογράμμισε χθες Δευτέρα ο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «συγκρούσεις και κλιματικές καταστροφές», «δυσπιστία και διχασμό», «φτώχεια, ανισότητα και διακρίσεις».

πηγη athensvoice.gr