Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Καύσιμα: Ανοδικά οι τιμές στην αντλία εντός Ελλάδας – Βουτιά στις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές στην αντλία για βενζίνη, diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η αγορά κινείται με βάση της τιμές που επικρατούσαν 4 ημέρες πριν, δηλαδή στο τέλος του 2022. Γεγονός είναι ιδιαίτερα οξύμωρο, αφού την ώρα που οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» βυθίζονται, οι λιανικές τιμές στην χώρα μας αυξάνονται.

Βέβαια αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και δύσκολα μπορεί κανείς να πάει κόντρα. Ωστόσο τα γρήγορα αντανακλαστικά που διέθετε η αγορά στην άνοδο των τιμών, θα περιμένει κανείς να τα διαθέτει και στην πτώση και από την Δευτέρα να φανούν τα απτά αποτελέσματα αυτής της κατάστασης.

Τα δεδομένα της αγοράς

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2022 η τιμή του πετρελαίου Brent ήταν στα 86 δολάρια το βαρέλι, και μόλις λίγες ημέρες μετά, σήμερα δηλαδή η τιμή του είναι στα 78,6 δολάρια (είχε βρεθεί και κάτω από τα 78 δολάρια), έχοντας απώλειες της τάξεως του 7,4 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό κοντά στο 9%.

Για το τελευταίο χρονικό διάστημα (20 ημερών περίπου), η τιμή της αμόλυβδης σε μέσα επίπεδα για την Αττική και για τα πρατήρια εκείνα που υπάρχει σημαντική κινητικότητα η τιμή έχει αυξηθεί περίπου 7 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα κατά μέσο ότι η τιμή της βενζίνης από τα 1,746 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 14 Δεκεμβρίου, σήμερα πωλείται προς 1,816 ευρώ, το λίτρο.

Αύξηση 6 λεπτά στην τιμή του diesel κίνησης

Σε ότι αφορά το diesel κίνησης η αύξηση στο αναφερόμενο διάστημα η αύξηση είναι της τάξεως των 6 λεπτών το λίτρο και από 1,64 ευρώ έχει πλέον αγγίξει για τα εξεταζόμενα πρατήρια της Αττικής.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, εκεί η κατάσταση είναι λίγο πολύ η αναμενόμενη. Έτσι μέσα σε λίγα 24ωρα η αύξηση είναι της τάξεως των 14 με 15 λεπτά το λίτρο. Και αυτό οφείλεται στο ότι έχει κουρευτεί η κρατική επιδότηση στην αντλία από τα 25 λεπτά στα 15 λεπτά, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της επιδότησης των διυλιστηρίων που ήταν στα 3,5 λεπτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρατήριο στο Γέρακα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 1,14 λεπτά, ενώ σήμερα ήταν στο 1,28 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου που παρατηρείται και το χαμηλό των τιμών για το σύνολο των καυσίμων το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 1,05 ευρώ το λίτρο.

Να υπενθυμίσουμε ότι λήγει την επόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η δεύτερη ευκαιρία που έχουν οι πολίτες για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Ήδη έχουν υποβληθεί 1,2 εκατ. αιτήσεις, ενώ δυνητικά οι δικαιούχοι είναι 1,3 εκατ.

Τέλος να σημειωθεί ότι μεγάλγη βουτιά για μία ακόμη ημέρα είχε η τιμή του φυσικού αερίου που βρέθηκε στα 64 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 11,4%.

πηγη imerisia.gr