Περίπου έξι εβδομάδες χρειάστηκαν για να κλείσει ο πρώτος –και προσώρας σημαντικότερος– κύκλος κινήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη. Με τα «παζλ» στη Βουλή και το κόμμα να έχουν εν πολλοίς σχηματιστεί, μπορούν να εξαχθούν πλέον και πιο καθαρά συμπεράσματα για τις κατευθύνσεις του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην εσωκομματική σκακιέρα.
Το πρώτο είναι ότι η νέα ηγεσία ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα το σύνθημα «να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα». Κάτι που αποτυπώθηκε πιο εμφατικά στην καινούργια κομματική ιεραρχία, αλλά είχε φανεί και προ εβδομάδων στην Κ.Ο.
Παρότι και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Ανδρουλάκης είχε ως πιθανές επιλογές (σε κάποιες περιπτώσεις και «αυτοπροτάσεις») στελεχών της παλαιότερης φρουράς, κινήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με γνώμονα την «αλλαγή γενιάς», όπως λεγόταν και προεκλογικά στο επιτελείο του. Η ανανέωση προσώπων, συνεπώς, σε συντριπτικό βαθμό, από σύνθημα επιχειρείται να γίνει πράξη, με έντονο και το γυναικείο στοιχείο.
Τα μηνύματα από τις πρώτες κινήσεις του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή και το κόμμα.
Δεύτερη κατεύθυνση είναι η εσωκομματική διεύρυνση. Παρά το γεγονός ότι –αναμενόμενα– η πλειονότητα των στελεχών σε θέσεις «κλειδιά» προέρχεται από το προεδρικό περιβάλλον, υπήρξαν και «ανοίγματα». Ο νέος εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος, ήταν από τα ανερχόμενα «γεννηματικά» στελέχη, ενώ στη Βουλή αξιοποιήθηκαν όχι μόνο η «λοβερδική» Νάντια Γιαννακοπούλου (που στον β΄ γύρο στήριξε τον Ν. Ανδρουλάκη), αλλά και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, εκ των πλέον ένθερμων «παπανδρεϊκών». Βέβαια, κατά μια άλλη ανάγνωση, τα παραπάνω αποτυπώνουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμόρφωσε το καθαρό αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής Κυριακής.
Μια τρίτη παράμετρο αποτελεί η εκλογική ετοιμότητα. Στη Χαρ. Τρικούπη διαβλέπουν ως ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο να στηθούν κάλπες εντός του έτους και, υπό αυτό το πρίσμα, δεν θεωρείται τυχαίο ότι το πόστο του επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων ήταν το μοναδικό για το οποίο επελέγη πρόσωπο από τη «δεξαμενή» της εμπειρίας. Αλλωστε, ο 70χρονος πρώην υπουργός Βαγγέλης Αργύρης είναι στέλεχος με πολύ καλή γνώση της εσωκομματικής ανθρωπογεωγραφίας και επωμίζεται ένα βασικότατο κομμάτι της εκλογικής προετοιμασίας.
Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, άλλωστε, αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες, αλλά και ενδιαφέρουσες εξισώσεις το προσεχές διάστημα για το ΚΙΝΑΛ. Αφενός, γιατί και εκεί είναι βέβαιο ότι η ηγεσία προσδοκά να σχηματοποιήσει το αφήγημα της ανανέωσης, κάτι που δεν αποκλείεται να αυξήσει την «πίεση» προς παλαιότερα στελέχη και παραδοσιακούς υποψηφίους των τελευταίων ετών.