Κυριακή
29
Ιανουάριος
TOP

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού «σκεπάζουν» την ΜΚΟ – Τα περιστατικά που καταγγέλλονται πως συνέβησαν στην Καλαμάτα (video)

Συνολικά, στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρίσκονται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού. Με ταχύτατο τρόπο τρέχουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», ιδίως μετά την κατάθεση του 19χρονου που εστιάζει τα φώτα στον πατέρα Αντώνιο.

Η έρευνα των Αρχών τρέχει πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τα επόμενα 24ωρα αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση. Την ίδια ώρα, η Κιβωτός του Κόσμου, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει «ψευδή» όσα αποκαλύπτονται μέσα από την κατάθεση του 19χρονου για τον ρόλο του πατέρα Αντώνιου και απειλεί με μηνύσεις, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες.

Τέσσερα πρόσωπα στο μικροσκόπιο των αρχών

Στο κάδρο των ερευνών για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα εντός της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα είναι στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», εις βάρος του οποίου έγινε η πρώτη καταγγελία – η οποία άνοιξε το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων – από 19χρονο σήμερα νεαρό για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα άλλα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι εργαζόμενοι στην «Κιβωτό». Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι.

Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Και οι τρεις ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώτου στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» που ελέγχεται για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι τρεις υπάλληλοι φέρεται να είχαν ένα συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας την εμπιστοσύνη του στελέχους: αναλάμβαναν να διαχειριστούν «δύσκολες» καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές ανά την Ελλάδα.

Τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού

Συνολικά, στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρίσκονται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος την περασμένη Τετάρτη έδωσε αναλυτική κατάθεση 7 σελίδων στα γραφεία της υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

Επίσης, έχει κληθεί και ένας 15χρονος από τη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων να δώσει κατάθεση στην Εισαγγελία. Την Παρασκευή επιδόθηκε το έγγραφο της κλήσης από την αστυνομία. Ο 15χρονος ήταν και αυτός στη δομή του Βόλου και εικάζεται ότι μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβαινε εκεί.

Σημειώνεται ότι διαφορετικά πρόσωπα καταγγέλλουν περιστατικά τρόμου σε ξεχωριστές περιοχές, καθιστώντας κομβικές τις έρευνες της αστυνομίας με τις δομές της Κιβωτού σε Βόλο, Χίο, Ιωάννινα, Αθήνα (Κολωνό) και Καλαμάτα να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. 

Μαρτυρία 20χρονης για τον πατέρα Αντώνιο – «Έδινε έγκριση για τιμωρίες και μας κλείδωναν στα δωμάτια»

Νέα μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενης στην «Κιβωτό» βάζει ξανά στο στόχαστρο τον πατέρα Αντώνιο και αναφέρεται σε «σκληρές τιμωρίες και βίαιη συμπεριφορά» σε πολλά παιδιά της «Κιβωτού».

Η κοπέλα, που μίλησε για τον πατέρα Αντώνιο στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, έμενε στην «Κιβωτό του Κόσμου» για έξι χρόνια. «Από τα 12 έτη μέχρι τα 18 μου. Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά, και έπειτα λεκτική», όπως περιγράφει η ίδια.

«Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας βρίζανε και τέτοια απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους, ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε ξέρω εγώ κακή επιρροή και κάτι τέτοιο», διευκρινίζει.

Όπως εξηγεί η ίδια κάποια στιγμή πήρε τιμωρία επειδή κάλυψε ένα άλλο παιδί της δομής και «φυλακίστηκε» για όλο το καλοκαίρι σε ένα δωμάτιο. «Η κάθε δομή είχε τους δικούς της κανόνες. Υποτίθεται ότι υπήρχε μια γραμμή της δομής, την οποία έπρεπε να ακολουθούν όλα τα παραρτήματα.

Τέτοια είδους τιμωρία, τόσο μεγάλη πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του πατέρα Αντώνιου. Και μένα και τα υπόλοιπα κορίτσια τα οποία μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό, ο πατέρας Αντώνιος τα γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει…»

«Κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω συγγνώμη το θεωρείτε σωστό επειδή εγώ κάλυψα ένα άλλο παιδί, να μου δίνετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη; Και λέει, ναι, προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε. Λέω θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί έως το βράδυ σαν σκυλί; Πάρα πολλές φορές είχα σκεφτεί να δραπετεύσω, το είχα κάνει κιόλας.

Γενικά δεν είχα καμία ελευθερία, έπρεπε να είμαι συνέχεια δίπλα από τον παιδαγωγό, να μην έχω καμία επαφή με τα παιδιά, να είμαι απομονωμένη, όχι απαραίτητα να είμαι κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο αλλά είχα πάντα ένα γεμάτο πρόγραμμα από δουλειές» τόνισε η 20χρονη.

«Είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι»

Ανέφερε επίσης ένα περιστατικό όπου ο πατέρας Αντώνιος χαστούκισε μια κοπέλα. «Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι».

«Γύρισε και είπε ότι δεν ήμασταν φυσιολογικά παιδιά»

Για την τοποθέτηση του πατέρα Αντώνιου, η 20χρονη λέει πως: «Η αλήθεια είναι χθες τα είδα και επειδή απέκτησα έναν θυμό και μία απέχθεια απέναντι του. Πιο πριν, ενώ είχα συνομιλήσει και με κάποιους άλλους δημοσιογράφους, δεν ήθελα να δείξω μόνο τα άσχημα πράγματα που συνέβαιναν στη δομή, αλλά και όλα τα ωραία που έχουμε περάσει. Αυτά, όμως, που διάβασα χθες ότι είπε, με έχουν κάνει να λυπάμαι και να ντρέπομαι για ό,τι είπα».

«Δηλαδή γύρισε και είπε ότι δεν ήμασταν φυσιολογικά παιδιά. Ήμασταν παιδιά παραβατικά. Ναι, λογικό, γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Γι’ αυτό φύγαμε απ’ το σπίτι μας, κάποιος λόγος υπήρχε», συμπληρώνει.

Σχετικά με την πρεσβυτέρα, η νεαρή αναφέρει πως «Πάντα ήταν έτσι γλυκιά και γλυκομίλητη και προσπαθούσε να βοηθήσει όπου μπορούσε. Την είδα στην συνέντευξη και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς έγινε και για ποιον λόγο είχε τόσα νεύρα; Θεωρώ ότι με όλα αυτά που έχουν γίνει θα έπρεπε να είχε ήδη προνοήσει ότι θα υπήρχε αυτό το θέμα, δεν ξέρω πραγματικά γιατί είχε αυτή την αντίδραση».

Τα ταξίδια εκτός Αθηνών

Οι Αρχές εξετάζουν, επίσης, τις πληροφορίες που αναφέρονται σε ταξίδια ανηλίκων που ζουν σε δομές του ιδρύματος, δηλαδή κατά πόσο δικαιολογούνται οι μετακινήσεις τους. Θα ερευνηθεί δηλαδή εάν οι μετακινήσεις συγκεκριμένων ανηλίκων από τη μία δομή της Κιβωτού στην άλλη έγιναν βάσει πρωτοκόλλου ή όχι.

Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, υπήρχαν μετακινήσεις παιδιών που χαρακτηρίζονται παράξενες. Έτσι θα εξεταστεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.

Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθεί εάν δικαιολογούνται συγκεκριμένες «διαδρομές» από δομές της περιφέρειας στην Αθήνα και αντίστροφα ή ακόμα και μετακινήσεις από τη μία δομή της περιφέρειας σε άλλη.

Μιχαηλίδου: Να γίνει έρευνα σε βάθος

Στη σημασία μιας υπεύθυνης, σοβαρής αλλά και γρήγορης έρευνας για τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου», μίλησε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε γνώση η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι μετά τα δημοσιεύματα επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και την Ελληνική Αστυνομία και εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η υπόθεση θα φωτιστεί.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες και πρόσθεσε πως η εξέλιξη οφείλεται στο ότι «έχει σπάσει λίγο ο φόβος» και «τα στόματα έχουν ανοίξει».

«Ο κόσμος εμπιστεύεται το κράτος, εμπιστεύεται τις αρχές, ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει. Έχουμε γραμμές παιδικής προστασίας. Νομίζω ότι ανοίγουν τα στόματα, αλλά από τη μία αυτό είναι το αισιόδοξο, από την άλλη είναι αυτό που μας φοβίζει. Η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι αν ανοίξουν και παραπάνω στόματα τι έχουμε να ακούσουμε», τόνισε η υφυπουργός.

Πρόσθεσε πως η πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και καλύτερου ελέγχου των δομών.

Θεοδωρικάκος για «Κιβωτό του Κόσμου»: «Οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, όποιοι κι αν είναι»

Στις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως για ασέλγεια και κακοποιητικές συμπεριφορές εντός της «Κιβωτού του Κόσμου» αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε με έμφαση ότι όποιοι κι αν είναι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για άλλη μια βαριά υπόθεση, ύστερα από τις αλλεπάλληλες που έχουμε βιώσει τον τελευταίο καιρό, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως όπως συνέβη σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως σε αυτή της 12χρονης στον Κολωνό, «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης ή κατώτερης βαθμίδας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όπως και στην αστυνομία».

«Αν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, οι δράστες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, όποιοι κι αν είναι. Η υπόθεση αφορά παιδιά και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία.

Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, και οι Περιφέρειες που έχουν υπό την εποπτεία τους αυτές τις δομές και όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός».

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές στην περίπτωση που υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, απάντησε: «Όλη η κοινωνία έχει συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, συνεπώς θα πρέπει μέλημα να είναι από όλους τους φορείς η προστασία της ψυχής των παιδιών».

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όποιος κι αν είναι ο δράστης θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη» κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ 19ΧΡΟΝΟΥ 

«Αυτό που δεν μου άρεσε όμως, αφού πήγα στην Καλαμάτα ήταν ότι όσο τον πλησίαζα και δενόμουν μαζί του, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβγαζα τις κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. Επίσης, στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο σε θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα», περιγράφει ο 19χρονος στην κατάθεσή του, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Στην κατάθεσή του, αναφέρει η εφημερίδα, ο νεαρός αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου. «Για έναν μήνα είχαν τέσσερα παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίσαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο», φέρεται να έχει πει. Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος, πάντως, δε δυο τηλεοπτικές του εμφανίσεις χθες, αρνήθηκε πως γνώριζε οτιδήποτε για όσα καταγγέλλονται.

«Έβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό μου»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δέκα καταθέσεις για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ξυλοδαρμούς αλλά και μαύρη εργασία σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος κατέθεσε πριν λίγες ημέρες στην ΕΛΑΣ, περιγράφοντας τον πατέρα Αντώνιο σαν δυνάστη και θύτη περιστατικών ασέλγειας σε βάρος του

«Στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου», περιγράφει σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του ο 19χρονος προκαλώντας πραγματικά ανατριχίλα.

Σε άλλο κομμάτι της κατάθεσής του, που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο νεαρός φέρεται να αναφέρει: «Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο. Ήμουν μαζί του 24 ώρες το 24ωρο για να τον φροντίζω. Με τραβούσε κοντά του συνέχεια και εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι και μου είπε “σήκω φύγε”. Την επόμενη μέρα, που πήγα στο δωμάτιό του, με έβριζε και μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά. Ποτέ δεν έβγαζε κι έβαζε τα παπούτσια και τις κάλτσες του. Ήθελε να τον υπηρετούν».

Παράλληλα, περιγράφει και εκδικητικούς ξυλοδαρμούς, αδιανόητα περιστατικά σε βάρος άλλων παιδιών.

Θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη

Ο βασικός καταγγελλόμενος για την υπόθεση αναμένεται να κληθεί από τη Δικαιοσύνη πιο γρήγορα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τον Alpha. Είτε θα κληθεί για ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος είτε θα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης γιατί μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος για τα παιδιά που μένουν στη δομή. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι αρχές δεν αμφισβητούν τα όσα έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ο 19χρονος. Και αυτό γιατί έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες οι αρχές θεωρούν ότι θα μπορούσε να γνωρίζει μόνο το πρόσωπο που είχε έρθει κοντά στον καταγγελλόμενο. Ο 19χρονος φέρεται να έχει περιγράψει λεπτομερώς τους χώρους όπου πήγαινε με τον καταγγελλόμενο. Στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου που πήγαιναν, στην επαρχία, έμεναν στο ιδιωτικό σπίτι του άνδρα τον οποίο καταγγέλλει. Στο μεταξύ, στην Κιβωτό του κόσμου αναμένεται να τοποθετηθεί επόπτης, να αντικατασταθεί η διοίκηση και να γίνει έλεγχος σε οικονομικά.

Ο στενός κύκλος του πατέρα Αντώνιου

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, κάποιοι από τους εργαζόμενους αναφέρονται προς τον π. Αντώνιο σαν έναν άνθρωπο νάρκισσο, απόμακρο, που όμως δίπλα του είχε -εκτός από την πρεσβύτερα- ακόμα 2-3 άτομα ως έμπιστους που τύγχαναν ιδιαίτερων προνομίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης εργαζόμενοι περιγράφουν τις δομές παρομοιάζοντας την Κιβωτό ως ένα κονκλάβιο γύρω από ένα κορυφαίο στέλεχος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν παιδιά που φέρονται να έτρεμαν τον πατέρα Αντώνιο και τους έμπιστούς του. Είναι χαρακτηριστικό, λένε, ότι δεν ήθελαν να πηγαίνουν στην Αθήνα για να μην είναι κοντά του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να μπορούσε να καλέσει παιδιά από τις δομές της επαρχίας στην Αθήνα ξαφνικά, ενώ αίσθηση προκαλούν οι αγγαρείες και οι δουλειές, που φέρονται να υποχρεούνταν τα παιδιά να κάνουν σε καθημερινή βάση.

«Με έβαζε να κοιμάμαι στο πάτωμα για να του δίνω τα φάρμακά του»
Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρονται μάλιστα σε μια άκρως σοκαριστική περίπτωση στη δομή της Καλαμάτας, ενός τροφίμου της Κιβωτού που σήμερα είναι 16 ετών. Το εν λόγω παιδί περιγράφεται ως το καλύτερο και πιο συνεργάσιμο παιδί της δομής. Κάποια στιγμή πέρυσι τα Χριστούγεννα κλήθηκε να μεταβεί στην Αθήνα όπου και έμεινε 3 εβδομάδες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναφορές όταν γύρισε έδειχνε να είναι ράκος και φοβισμένος. Τον ρώτησε η ψυχολόγος τι έχει και της απάντησε, ότι ήταν κουρασμένος. Μάλιστα το παιδί φέρεται να υποστήριξε ότι επειδή στέλεχος της Κιβωτού ήταν άρρωστο, για τρεις εβδομάδες κοιμόταν στο πάτωμα δίπλα του, για να του δίνει τα φάρμακά του. Το παιδί που φέρεται να έχει πει όλα τα παραπάνω, έφυγε από τη δομή σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια εποχή με τον καταγγέλλοντα.

Ένας καλός μαθητής που ξαφνικά σταμάτησε το σχολείο 

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης κάνουν αναφορά και σε ένα ακόμα παιδί στην Καλαμάτα, το οποίο ήταν μαθητής Γυμνασίου, με τους καθηγητές του να μιλούν με πολύ καλά λόγια για την πορεία του και τις επιδόσεις του στα μαθήματα. Ωστόσο ξαφνικά στις αρχές του έτους σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο. Οι καθηγητές του τον αναζήτησαν και το σχολείο προχώρησε σε κατάθεση αναφοράς στην εισαγγελία, καθώς κανείς δεν ενημέρωσε τη διεύθυνση γιατί ο μαθητής σταμάτησε να πηγαίνει στα μαθήματα. Και αυτό το παιδί μετά από λίγο καιρό φέρεται να πήγε στην Αθήνα.

Τα παιδιά έτρεμαν, δεν ήθελαν να πηγαίνουν στην Αθήνα 

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης περιγράφουν ζοφερές καταστάσεις με τα παιδιά να τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να τους ζητηθεί να πάνε στην Αθήνα. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές για δύο ακόμα παιδιά που πήγαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο και επέστρεψαν τρομαγμένα. Σύμφωνα λοιπόν με τις αναφορές τα δύο παιδιά είπαν πως είδαν ένα παιδί της δομής να σκουπίζει μόνο του όλο τον 5οροφο στον Κολωνό και άλλα δύο να βρίσκονται στις αποθήκες και να δουλεύουν μαζί με εργάτες.

Ενδεικτικό του φόβου που φέρεται να υπήρχε για τη δομή της Αθήνας είναι η αναφορά για ένα παιδί σε δομή της επαρχίας, το οποίο έλεγε στον μικρότερο του αδερφό να μην γκρινιάζει, να ακούει τους δασκάλους του, για να μην τον στείλουν στην Αθήνα, καθώς άκουγαν πολύ σκληρά πράγματα για εκεί.

Έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σκληρές δουλειές, ακόμα και εν μέσω καύσωνα 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα παιδιά ήταν υποχρεωμένα σε καθημερινή βάση να κάνουν δουλειές και αγγαρείες και μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι ακόμα και εν μέσω καύσωνα. Οι δουλειές, λένε πως ήταν υποχρεωτικές από την διοίκηση ακόμα και αν διαφωνούσαν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ακόμα και για μικρά παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, τα οποία τα έβαζαν να ξεχορταριάζουν, την ώρα που μαγαλύτερα παιδιά έκαναν βαριές χριρωνακτικές εργασίες, με τσάπες κλπ.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν πως όταν το κορυφαίο στέλεχος πήγαινε σε μία συγκεκριμένη δομή της επαρχίας, τα παιδιά ήταν στρατιώτες, καθώς ξυπνούσαν στις 6 το πρωί, πήγαιναν για δουλειές στον κήπο μέχρι την ώρα που ξύπναγε ο πάτερ και τότε πήγαιναν για να πάρουν την ευχή του!

Τα πάρτι για τα γενέθλια και τα δώρα που δεν έδιναν ποτέ στα παιδιά

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης περιγράφοντας τα όσα περίεργα συνέβαιναν εντός των δομών αναφέρθηκαν και σε πρακτικές που φέρονται να ακολουθούνταν σε πάρτι που διοργάνωνε η δομή για τα γενέθλια και τις γιορτές των παιδιών. Στα πάρτι αυτά καλούνταν συμμαθητές των παιδιών, τα οποία πήγαιναν με τα δώρα τους τα οποία σπάνια κατέληγαν στα παιδιά. Βασικά οι πηγές υποστηρίζουν ότι τα δώρα τα έπαιρναν τα παιδιά μόνο αν ήταν ρούχα. Τα υπόλοιπα τα κρατούσαν οι εργαζόμενοι και τα έδιναν σε κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ώστε να τους τα δώσει όταν θα επισκεπτόταν τη δομή. Μάλιστα περιγράφουν και ακόμη πιο τραγικά περιστατικά με περιπτώσεις που γονείς πήγαιναν στο παιδί τους δώρα, αλλά αυτό δεν τα έπαιρνε ποτέ και ρωτούσε «γιατί δε μου δίνετε τα δώρα των γονιών μου;». Ετσι και αλλιώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις δομές δεν ήθελαν τα παιδιά να έχουν συχνές επαφές με τους συγγενείς τους.

πηγη  in.gr, iefimerida.gr, kathimerini.gr, www.newsit.gr