Δευτέρα
24
Ιούνιος
TOP

«Κλείδωσε» ο νέος κατώτατος μισθός

«Κλείδωσε» το ύψος του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει για 650.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η οριστική απόφαση θα «περάσει» την ερχόμενη Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η αναγκαία υπουργική απόφαση και να  ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Το ΚΕΠΕ και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οριστική, αλλά όχι δεσμευτική για την κυβέρνηση, πρότασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες κινείται κοντά στην πρόταση των φορέων που τάσσονται υπέρ μιας συγκρατημένης αύξησης, που θα κινείται μεταξύ του ύψους του προβλεπόμενου για το 2023 πληθωρισμού (5% με 5,5%) και του ύψους των αυξήσεων που δόθηκαν στους συνταξιούχους (7,75%).

Βέβαια, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση κοντά στο 9%, προκειμένου να καλυφθεί μέρος από τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων, λόγω του πληθωρισμού του 2022, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση κοντά στο 12%, προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 800 ευρώ.

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού από 713 ευρώ που είναι σήμερα, στη χειρότερη περίπτωση στα 752 ευρώ (+5,5%), ή στα 768 ευρώ (+7,75%), ή πολύ πιθανά, στα  780 ευρώ (+9%). Τέλος, δεν αποκλείεται και η αύξηση στα 800 ευρώ (12,2%).

Όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, η απόφαση πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού. «Πρέπει να τα λάβει κανείς αυτά υπόψη και να καταλήξει σε μια δίκαιη απόφαση, που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό είναι δεδομένο και για λόγους κοινωνικούς, γιατί βλέπουμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και για πολιτικούς λόγους, γιατί δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην Αριστερά».

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.euro2day.gr πατώντας εδώ