Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Κλείνει το ένα μετά το άλλο μέτωπα στη Μεσσηνία ο Δημήτρης Πτωχός -Νέα αυτοψία του Περιφερειάρχη στα έργα, τι σημείωσε για τις προκλήσεις

Πράξη τα όσα είπε από την πρώτη στιγμή -πως ο ίδιος θα είναι επάνω από τα έργα- κάνει ο Δημήτρης Πτωχός. Μια ακόμη «αυτοψία» στις εξελίξεις σε έργα που έχουν τη δική τους… ιστορία πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισκεπτόμενος την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Και βρέθηκε σε κάθε ανοιχτό μέτωπο επιβεβαιώνοντας πως τουλάχιστον οι ρυθμοί είναι καλύτεροι.

ΣΕ… ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΤΖΑΝΕ – ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΑΛΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗ, ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Ακόμη και στο πολύπαθο έργο της παράκαμψης του Πεταλιδίου τα έργα πλέον προχωρούν με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό. Σε περίπου 10-15 ημέρες αναμένεται να εγκατασταθούν και οι υπεργολάβοι για να ξεκινήσει και η διάνοιξη του τούνελ με την εκτίμηση να κατατίθεται πως το έργο δύναται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Καλοί οι ρυθμοί όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης και για το αλιευτικό της Μαραθόπολης που έχει περάσει από πολλά… κύματα και αυτό. Μάλιστα η πρόβλεψη είναι πως τον Οκτώβριο μπορεί να δοθεί προς χρήση. Ο ίδιος βρέθηκε και στο εργοτάξιο του δρόμου προς τα Φιλιατρά. Αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα -κυρίως με έργα υποδομής και χρηματοροών- κατατέθηκε η αισιοδοξία πως και αυτά άμεσα θα αντιμετωπιστούν. Ο κ. Πτωχός μαζί με συνεργάτες είδε από κοντά και την εξέλιξη των έργων στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Οι ζημιές εκεί έχουν αποκατασταθεί στο 100% και σε 1-1,5 μήνα δύναται να παραδοθεί. Βέβαια γίνονται και πρόσθετες μελέτες οι οποίες καταλήγουν στην αναγκαιότητα για ένα συμπληρωματικό έργο που θα εξεταστεί. Η περιοδεία του είχε σταθμό και το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης έργο που και αυτό εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην πορεία προς την ολοκληρωμένη του φάση λειτουργίας.

ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Για τα οδικά παράλληλα ο κ. Πτωχός ερωτώμενος αναφέρθηκε και στο Καλαμάτα – Ριζόμυλος εκεί όπου έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες και το βάρος έχει πέσει στην προσπάθεια που γίνεται για τις απαλλοτριώσεις, ενώ πρόσθεσε και τις συνδυαστικές εξελίξεις με την ενεργοποίηση του μετώπου στην παράκαμψη της Γιάλοβας, έργο σπουδαίας σημασίας.

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σχολιάζοντας τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα ως σχόλια για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις και δήλωσε -και τη δική του αλλά και όλων- ενεργοποίηση στην κοινή προσπάθεια επιτάχυνσης των όλων εξελίξεων. Παράλληλα πρόσθεσε πως θα εξεταστεί το ζήτημα να ληφθούν ορισμένες πρωτοβουλίες για παρεμβάσεις βελτίωσης καθώς «είναι εμφανή τα ζητήματα και δυστυχώς δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλουμε» όπως υπογράμμισε. Για το τουριστικό αποτύπωμα στην Πελοπόννησο πάντως σημείωσε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία από τις πρώτες ενδείξεις και επισκέψεις.

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Θέση πήρε και για το έργο της μελέτης του παράκτιου μετώπου από τη Μ. Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές σημειώνοντας πως το έργο δεν έχει χαθεί, όμως δεν υπάρχει ένας υποστηρικτικός σχεδιασμός που να αφορά δύο ζητήματα που ανοίγουν στάθμευση και κυκλοφοριακό. Και βάζοντας και μια ακόμη παράμετρο την προστασία των ακτών μιλώντας έτσι για μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Επιπρόσθετα μίλησε για την εικόνα με τα προβλήματα με τη λειψυδρία και επανέλαβε πως ήταν και είναι μια από τις βασικές του προτεραιότητες η υπόθεση της άρδευσης. Στάθηκε αναλυτικά στις τρεις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η περιφερειακή αρχή με πρώτο την ενεργοποίηση των δικτύων. Αναλυτικά για τη Μεσσηνία οριοθέτησε τις εξελίξεις πριν τον Αύγουστο για το Μιναγιώτικο και τέλος καλοκαιριού ή μέσα στο Σεπτέμβριο τα δίκτυα για το Φιλιατρινό φράγμα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πάντως ενεργοποιεί και νέους τρόπος όπως το πιλοτικό έργο αφαλάτωσης στη Μάνη «που εάν πετύχει θα το πολλαπλασιάσουμε», ενώ έχει έτοιμα και μια σειρά από έργα που… περιμένουν χρηματοδότηση, ενώ ως τρίτο πυλώνα υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια όλων για την ορθολογική διαχείριση.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΟΧΕ ΓΙΑ ΤΟ BRAND ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Για τις ΟΧΕ και τα ΒΑΑ τόνισε πως οι στρατηγικές έχουν καταλήξει, οι προκλήσεις βγαίνουν και πως οι παρεμβάσεις έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της όλης διαβούλευσης. Σε ένα μήνα θα έρθουν και οι ΟΧΕ Ταϋγέτου -δεν παρουσίασε την απαραίτητη ωριμότητα- αλλά και αυτή της Μεγαλόπολης. Προανήγγειλε την ανάπτυξη και μιας οριζόντιας ΟΧΕ με άυλες δράσεις που θα επικεντρώνει στην επανασύσταση του brand της Πελοποννήσου.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Τέλος υπογράμμισε πως «η μεγάλη πρόκληση για εμάς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους που έχουμε» και στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που αναπτύσσεται με όλα τα μέρη.