Δύσκολες και επικίνδυνες οι συνθήκες που θα επικρατήσουν την εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Θερμοκρασίες άνω των 37 °C θα βιώσουν 7,9 εκατομμύρια πληθυσμού, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.
Μάλιστα όπως είχε επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μέσω ανάρτησής του η ζέστη θα κρατήσει πολύ λόγω διατήρησης ισχυρού αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών πιέσεων) στα νότια, λόγω των καθοδικών κινήσεων της ατμόσφαιρας όπου οι μάζες συμπιέζονται και θερμαίνονται και λόγω της “κλασικής” θερμής μεταφοράς από τις ακτές της Αφρικής”.
Για τον καύσωνα και το τι πρέπει να περιμένουμε μίλησε στην ΕΡΤ πρόσφατα ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.
“Αυτό που μας ανησυχεί αρκετά είναι η διάρκεια του καύσωνα. Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστεύσουμε τους οικείους μας” τόνισε ο ίδιος.
“Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου (…) Αυτό που θέλει πολύ προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές” υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαγουβάρδος για το φαινόμενο που θα “χτυπήσει” τη χώρα και αφορά σε έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια.
“Αυτό που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγάλης διάρκειας, πιο “άγριοι” καύσωνες, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε” επισήμανε ο μετεωρολόγος.
“Φοβόμαστε για ένα σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, θα απορυθμιστεί το κλίμα και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή” είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα μπούμε σε ένα μοτίβο πολύ διαφορετικό τις επόμενες ημέρες, ιδιαιτέρως επικίνδυνο.
Για αύριο Τρίτη σε όλες τις περιοχές της επικράτειας θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον μετεωτολόγο Γιάννη Καλλιάνο. Από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη και όλο το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος ο καιρός θα είναι αίθριος με ήλιο, αραιές τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει, αλλά μόνο κατά ένα με δύο βαθμούς σε σχέση με το προηγούμενο δύσκολο διήμερο που πέρασε.
Θερμοκρασίες άνω των 37 °C θα βιώσουν 7,9 εκατομμύρια πληθυσμού, πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, δυσμενείς θα παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας (25/07 – 31/07/2022). Αιτία για αυτό αποτελεί η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων. Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022.
Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή 22/07/2022, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.
Ειδικότερα, για τη Δευτέρα 25/07/2022 η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr (Εικόνα 1). Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.
Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία (Εικόνα 2).
Εικόνα 2. Χάρτης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών για τη Δευτέρα 25/07, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.
Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να επιτηρεί την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, εκδίδοντας νέες προειδοποιήσεις όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.
Παράλληλα, η εμμονή των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25/07, σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C. Όπως φαίνεται και στην Εικόνα 3, περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
Εικόνα 3. Μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται τη Δευτέρα 25/07 και ο αριθμός του πληθυσμού που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασιών
πηγή: www.thetoc.gr