Σάββατο
1
Απρίλιος
TOP

Κορωνοϊός: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην EE – Αύξηση σε κρούσματα, νοσηλείες ΜΕΘ και θανάτους ηλικιωμένων

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την χώρα μας, που παρουσιάζονται στη νέα επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για την εξάπλωση του κορωνοϊού στις χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο σε κρούσματα, αλλά και σε θανατηφόρα περιστατικά COVID στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Η Ελλάδα -σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ECDC- αποτελεί τη μόνη χώρα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής (έως 15 Ιανουαρίου), εντοπίζεται αύξηση στις περιπτώσεις εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων από κορωνοϊό στους ηλικιωμένους από 65 ετών και άνω.

Μετά την Κύπρο, τη δεύτερη χειρότερη θέση καταλαμβάνουμε και στις νέες μολύνσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο τα 161 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα έχει 691 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Χαμηλά οι εμβολιασμοί της 4ης δόσης στους άνω των 60 ετών

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη ενισχυτική δόση (4η δόση) για την πρόληψη των σοβαρών και θανατηφόρων συμβαμάτων από κορονοϊό στους ηλικιωμένους, τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλά, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τις σημερινές “κακές επιδόσεις” σ’ αυτές τις ηλικίες.

Όπως πολύ πρόσφατα αποκάλυψε το iatropedia.gr το συνολικό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού των ηλικιωμένων (άνω των 60 ετών) με τη δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη) ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 34,4% (εύρος χώρων: από 0,3 έως 86,3%), ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό στην ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα αγγίζει μόλις το 25,5%.

Διαβάστε την συνέχει στο newsit.gr