Πέμπτη
18
Ιούλιος
TOP

Κορονοϊός: Ποια είναι η νέα παραλλαγή «FLiRT», τι συμπτώματα έχει και γιατί ανησυχεί τους ειδικούς

Την ώρα που τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν νέα άνοδο σε βασικούς δείκτες για την πορεία της Covid-19, έστω κι αν εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής, η οποία έχει γίνει γνωστή ως FLiRT και έχει πάρει ήδη το «πάνω χέρι» στις ΗΠΑ, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Ο λόγος είναι ότι η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού παρουσιάζει αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Και οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον Δρ Matthew Binnicker, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Mayo Clinic, μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού, αλλά και την ικανότητά του να «ξεφεύγει» του ανοσοποιητικού, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη αντισώματα λόγω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η νέα αυτή παραλλαγή είναι πλέον υπεύθυνη για περισσότερο από το 28% των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Και ο Δρ Binnicker λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ πιο σημαντική αύξηση αναμένεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν και αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων αυτών μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τις παραλλαγές του ιού με τις οποίες έρχονται σε επαφή.

«Σε ό,τι αφορά τις νέες παραλλαγές, την παραλλαγή FLiRT, τα αντισώματα που έχει κανείς από προηγούμενο εμβολιασμό μπορεί να μην δεσμεύουν και να μην εξουδετερώνουν τον ιό το ίδιο καλά. Εάν έχετε μολυνθεί ή εμβολιαστεί τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, πιθανόν να έχετε αντισώματα που θα αναγνωρίζουν αποτελεσματικά τους νεότερους αυτούς ιούς. Και αυτό θα σας βοηθήσει να μην αρρωστήσετε σοβαρά ή ακόμα και να μην εμφανίσετε συμπτώματα», τονίζει.«Εάν είχατε μολυνθεί ή εμβολιαστεί πριν από περισσότερους από έξι μήνες, μπορεί να μην έχετε τόσο καλή προστασία και μπορεί να αρρωστήσετε παρουσιάζοντας τα τυπικά συμπτώματα της COVID», προσθέτει.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτής της παραλλαγής δεν διαφέρουν από εκείνα άλλων παραλλαγών και περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμο,

πόνους στο σώμα,

βήχα,

καταρροή,

δύσπνοια (ιδίως σε μη εμβολιασμένα άτομα ή σε άτομα που πέρασαν κορονοϊό πολύ καιρό πριν).

Η επικαιροποίηση του εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και από το νεότερο στέλεχος.

Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr