Δευτέρα
20
Ιανουάριος
TOP

Κώστας Τζιούμης: «Υπερήφανοι για το Τεχνικό μας Πρόγραμμα – Συνεχίζουμε για να κάνουμε την πόλη και τον δήμο μας πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες»

Σε ανακοινώσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, προχώρησαν την Δευτέρα (16/12/2024), από κοινού, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Υποδομών, κ. Αλέξανδρο Κανελλόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Βασίλη Βαρδιάμπαση.

Αρχικά, ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τρίπολης για το 2025, λέγοντας ότι: «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τόσες πολλές σελίδες στα συνεχιζόμενα έργα. Το σύνολο του Τεχνικού Προγράμματος, είναι το μεγαλύτερο που έχει συνταχθεί ποτέ στον δήμο Τρίπολης. Τα συνεχιζόμενα έργα δείχνουν ότι στην προηγούμενη θητεία εντάχθηκαν έργα 40-45.000.000 ευρώ».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρδιάμπασης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει αύξηση δημοτικών τελών, κάνοντας λόγο στα αυξημένα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αναγκαστήκαμε να πάμε σε αυτό το ύψος της αύξησης των δημοτικών τελών. Είναι 3-4 ευρώ για ένα μέσο νοικοκυριό. Δεν έχει γίνει οριζόντια αύξηση. Σε μεγάλες εταιρίες, σουπερμάρκετ και τράπεζες, η αύξηση είναι μεγαλύτερη. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 70% στα ποιμνιοστάσια, για να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Υπάρχουν έσοδα και έξοδα συγκεκριμένα. Πρέπει να αυξήσουμε την ανακύκλωση, για να μειώσουμε το κοστολόγιο της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης σημείωσε: «Η διαχείριση των δημοτικών τελών γίνεται μέσα από ένα κλειστό προϋπολογισμό. Έχουμε έσοδα από την μια πλευρά και από την άλλη τα έξοδα για τα σκουπίδια και τον φωτισμό. Από το 2011 τα τέλη είναι σταθερά. Τα έσοδα δεν αυξήθηκαν, σε αντίθεση με τα έξοδα. Τα έξοδα μας έχουν αυξηθεί πολύ, όχι επειδή κάναμε σπατάλες. Είναι ξεχωριστό πράγμα τα έργα και οι συναυλίες. Η διαχείριση των απορριμμάτων μας στοιχίζει 1.500.00 το χρόνο, συν τη διαχείριση των ογκωδών, των μπάζων, του αμίαντου, αλλά και της ανακύκλωσης. Άλλο ένα κόστος 250.000 ευρώ το χρόνο. Σε όλα αυτά, πρέπει να υπολογιστεί το κόστος για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ζούμε σε μία περίοδο που ο κόσμος δυσκολεύεται. Ήμασταν αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αύξηση, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Επρεπε να κλείσει ο προϋπολογισμός. Αύξηση δημοτικών τελών έχει κάνει το 90% των δήμων στην Ελλάδα.
Η αύξηση είναι περίπου 4 ευρώ το μήνα για ένα μισό νοικοκυριό, στα χωριά ανέρχεται στο μισό.
Δεν έχουμε βάλει το τέλος ταφής στον προϋπολογισμό και δεν έχουμε υπολογίσει και τα πρόστιμα που πληρώνουμε από τη διαχείριση που έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές με τις χωματερές.
Καλό θα ήταν ο κ. Σμυρνιώτης όταν μιλά να λέει ότι αυτά τα πρόστιμα που πληρώνουμε είναι και από τη δική του διαχείριση. Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί. Οι άνθρωποι που χρέωσαν τον δήμο, ας μην λένε ότι άφησαν πλεονάσματα.
Εξαναγκαζόμαστε λόγω των αυξημένων εξόδων, να προχωρήσουμε σε αυτή την αύξηση.
Για το τεχνικό πρόγραμμα, πράγματι είναι το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα. Είμαστε υπερήφανοι ότι μέσα σε μία 4ετία φέραμε 40-45.000.000 ευρώ στον δήμο μας, που αποτελεί ποσό ρεκόρ. Σε μία περίοδο που εξελίσσονται τα έργα με μεγάλες δυσκολίες σε όλη την Ελλάδα, τα δικά μας προχωρούν. Λένε για απέραντο εργοτάξιο. Ποιο έργο δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες, πλην του κολυμβητηρίου;
Συνεχίζουμε για να κάνουμε την πόλη μας και τον δήμο πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Συνεχίζουμε σε αυτό το ρυθμό. Να φέρουμε κι άλλα χρήματα κι άλλα έργα στον δήμο μας και στην πόλη μας».