Η περίοδος 2012-2015 αποτελεί µία από τις πλέον κρίσιµες στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία και -κατά την άποψή µου- την πλέον σηµαντική στη Μεταπολίτευση. ∆ιότι η κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαµαρά, δεν κλήθηκε να διαχειριστεί απλά µια κατάσταση, καλή ή κακή.
Με την επιθυµία µέρους του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστηµένου να καταστεί η Ελλάδα το «αρνητικό πρότυπο» της Ε.Ε., να παραδοθεί σε συµφέροντα και να ταπεινωθεί παραδειγµατικά, στο όνοµα µιας «προτεσταντικής», άκαµπτης, δήθεν ηθικής. Με την πρόθεση των ίδιων ξένων κέντρων να τιµωρήσουν τους αµφισβητίες της «αυθεντίας» του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Και, βεβαίως, µε τις «µικρότητες» µέρους του εγχώριου πολιτικού και οικονοµικού προσωπικού. ∆ουλεύοντας ακατάπαυστα και µε κόστος για την προσωπική του υγεία, ο Αντώνης Σαµαράς, µε µοναδική σωρεία µεταρρυθµίσεων σε όλους τους τοµείς, πέτυχε όλους τους εθνικούς στόχους. Απέτρεψε την επαπειλούµενη χρεοκοπία, µηδενίζοντας τα δίδυµα ελλείµµατα και επιτυγχάνοντας ανάπτυξη εντός µόλις δύο ετών. Αναδιαµόρφωσε, έτσι, τάχιστα την εικόνα της Ελλάδας, προκαλώντας τον διεθνή θαυµασµό, που εκφράστηκε µε τον νεολογισµό «Greecovery». Προστάτεψε, παρά τη δυσµενή οικονοµική κατάσταση, την εθνική κυριαρχία κι αξιοπρέπεια, αρνούµενος να παραχωρήσει στους δανειστές τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια (Υπερταµείο). Κάτι που τους παρέδωσε µε ευκολία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αµέσως µετά.
Ενα είναι δεδοµένο: Στις ιστορικά µοναδικές αυτές συνθήκες, ο Αντώνης Σαµαράς παρέδωσε καλύτερη πατρίδα από αυτή που παρέλαβε. Του το αναγνώρισε, εξάλλου, και ο ελληνικός λαός: Παρά τα σκληρά µέτρα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες για τη χώρα, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 -σε µια µάχη που δεν την έδωσαν όλοι- η Ν.∆. έλαβε 1.710.000 ψήφους και ποσοστό 28%, µόλις µιάµιση ποσοστιαία µονάδα λιγότερη από το 2012. Οσο για το πολύ πλούσιο παρασκήνιο, για όλους και για όλα, αυτής της πυκνότατης περιόδου, είναι προφανές πως δεν µπορεί να αποκαλυφθεί σε ένα άρθρο. Ολα στην ώρα τους και στα βιβλιοπωλεία…