Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Λιγοστεύει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τιμές ως 6 ευρώ με αντοχές για νέα σοδειά

Περιορίζεται η διαθεσιµότητα καλών έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην ευρωπαϊκή αγορά, µε την εµπορική κινητικότητα να ενισχύεται στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας και τις πράξεις να συνεχίζουν από τα υψηλά του προηγούµενου, χειµερινού κύκλου ανόδου των τιµών.

Η µέση τιµή των έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Ισπανία προσέγγισε εκ νέου την περιοχή των 5,50 ευρώ το κιλό τις προηγούµενες ηµέρες, µε την τελευταία αποτίµηση της σοδειάς του 2022 να δείχνει πως η συνολική παραγωγή της χώρας δεν θα ξεπεράσει τους 650.000 τόνους, έναντι των 750.000 περίπου για τους οποίους έκαναν λόγο οι φθινοπωρινές εκτιµήσεις.

Ήδη οι εταιρείες της Ιβηρικής αναφέρουν δυσκολίες εξασφάλισης ποσοτήτων, µε την συνθήκη της περιορισµένης προσφοράς να ενισχύεται όπως είναι λογικό τους επόµενους µήνες και ήδη αρκετοί τιµολογούν κοντά στις σηµερινές τιµές ποσότητες που θα προέλθουν από τη σοδειά του 2023. Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως µέρος της ζήτησης (παραγγελιών, συµβολαίων) που δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν φέτος θα µεταφερθούν στην επόµενη χρονιά, σε µια κατάσταση που διαµορφώνει µια ισχυρή αντίσταση σε µια πιθανή διόρθωση της αγοράς.

Το σηµαντικό στη δεδοµένη συγκυρία, είναι ότι η αγορά βρίσκει ξανά πατήµατα µε τη ζήτηση να επιστρέφει στις τιµές των 5,20 έως 5,30 για τα καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Λακωνίας.
Λίγο παρακάτω και οπωσδήποτε πάνω από το φετινό ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ βρίσκονται τα κρητικά εξτρίσιµα, µε τις υπόλοιπες ποσότητες στην Κρήτη, η οποία σύµφωνα µε το ρεπορτάζ καλύπτει τις µαζικότερες ανάγκες εγχώριων και ξένων τυποποιητών, µαζί µε τη Μεσσηνία, να κινούνται οριακά κάτω από τα 5 ευρώ.

Χωρίς περιθώρια για χαμηλότερες τιμές, άνοδος προς τα 6 ευρώ

Τα αποθέµατα που φέρεται ότι χτίζει η βιοµηχανία µεταποίησης στην Ισπανία, κάθε άλλο παρά αδυναµία διάθεσης του τελικού προϊόντος στην αγορά δείχνουν. Ρεπορτάζ του ειδικού Τύπου της Ισπανίας, µιλούν για µια κατάσταση που θέλει την αγορά να χτίζει απόθεµα, ανακατεµένο µάλιστα µε ελαιόλαδα που αγοράστηκαν παλιότερα σε χαµηλότερες τιµές, αναµένοντας πως η κατανάλωση θα συνεχιστεί και τους επόµενους µήνες η ισπανική βιοµηχανία θα χρειαστεί 680.000 τόνους προϊόντος για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση.
Το τονάζ αυτό δεν ανταποκρίνεται στην φετινή παραγωγή ενώ οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν κάνει αρκετούς να προετοιµάζονται για έναν νέο κύκλο ανατιµήσεων µέσα στο επόµενο 12µηνο.
Το επόµενο σκαλοπάτι ανόδου στην ισπανική αγορά θα είναι τα 6 ευρώ το κιλό, ειδικά για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από παραδοσιακούς ελαιώνες (το premium δηλαδή προϊόν), επίπεδο το οποίο έχουν ήδη αρχίσει να «χωνεύουν» οι συντελεστές της αγοράς, µαζί µε τα 5 ευρώ το κιλό για τα λαµπάντε ελαιόλαδα.

Χαµηλώνει η τιµή για το ιταλικό ελαιόλαδο, αβαντάροντας τις διεθνείς πωλήσεις των Ισπανών και περιορίζοντας την ψαλίδα τιµών ανάµεσα στις δύο χώρες και την Ελλάδα

Υπόγεια εμπορική διαμάχη Ισπανίας-Ιταλίας

Μέσα στο κλίµα αναβρασµού στο οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, αναπτύσσεται µε ήπιους και διπλωµατικούς τόνους µια διαµάχη που σύµφωνα µε αρκετούς, έρχεται να χαµηλώσει την τιµή για το ιταλικό ελαιόλαδο, αβαντάροντας τις διεθνείς πωλήσεις των Ισπανών και περιορίζοντας την ψαλίδα τιµών ανάµεσα στις δύο χώρες και κατ’ επέκταση την Ελλάδα. Όχηµα γι’ αυτή τη διαµάχη, οι στερόλες και η περιεκτικότητα που έχουν τα ελαιόλαδα στην ουσία αυτή, η οποία επί πολλά χρόνια αποτέλεσε κριτήριο πιστοποίησης της καθαρότητάς τους στους εργαστηριακούς ελέγχους.

Οι Ιταλοί, βλέποντας τα ελαιόλαδα της ποικιλίας Coratina, που αντιπροσωπεύει πάνω από το µισό της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας, να αδυνατούν να εξασφαλίσουν περιεκτικότητα 1.000 mg/kg (σηµερινό όριο) λόγω των καιρικών µοτίβων, κατέθεσαν αίτηµα στις Βρυξέλλες να κατέβει το όριο στα 880 µε 900 mg/kg. Το αίτηµα µπλοκάρουν οι Ισπανοί, βλέποντας µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ρίξουν από το βάθρο της ποιότητας το ιταλικό προϊόν, κερδίζοντας πόντους για τις δικές τους παραγωγές και υποβαθµίζοντας σηµαντικό µέρος της ιταλικής παραγωγής σε blends.

Πηγή: agronews.gr