Κυριακή
16
Αύγουστος
TOP

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Εκτός ρυθμίσεων μένουν οι μεγαλοοφειλέτες

Μακριά από τις ρυθμίσεις παραμένει η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών με τα υψηλότερα χρέη προς το Δημόσιο, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις πραγματικές δυνατότητες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Έτσι, η απόφαση να μετατεθεί για τον Φεβρουάριο του 2027 η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών δεν μεταβάλλει ουσιαστικά την εικόνα, καθώς οι περίπου 30.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ παραμένουν διαχρονικά εκτός των μηχανισμών ρύθμισης.

Αντίθετα, η συμμετοχή στα προγράμματα διακανονισμού αφορά κυρίως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με μικρότερες και περισσότερο διαχειρίσιμες οφειλές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Δημήτρη Μαρκόπουλου και Άννας Ευθυμίου, να μεταθέσουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα. Το πραγματικό ζητούμενο είναι αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα, πάντως, η εμπειρία δείχνει ότι στις ρυθμίσεις εντάσσονται κυρίως όσοι έχουν μικρές και μεσαίες οφειλές.

Πού καταγράφεται η μεγαλύτερη συμμετοχή

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ρυθμισμένων οφειλών εντοπίζεται στο εύρος από 500 έως 10.000 ευρώ, όπου το ποσοστό φθάνει το 15,52%. Ιδιαίτερα υψηλή είναι η συμμετοχή στην κατηγορία των οφειλών από 2.000 έως 3.000 ευρώ, όπου το ποσοστό των ρυθμίσεων ανέρχεται στο 18,16%, επιβεβαιώνοντας ότι όσοι έχουν σχετικά διαχειρίσιμα χρέη ανταποκρίνονται ευκολότερα στις δυνατότητες διακανονισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newsit.gr