Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Λουκέτο στην εστίαση: «Κλείνουμε για να μείνουμε ανοικτοί» -Καθολική η συμμετοχή στην απεργία (pics+ Video)

Λουκέτο σήμερα στην εστίαση με την εικόνα και στην Καλαμάτα να είναι σχεδόν σε κάθε σημείο της πόλης όπου υπάρχουν καταστήματα άκρως χαρακτηριστική. «Κλείνουμε για να μείνουμε ανοικτοί» το βασικό μήνυμα με καθολική συμμετοχή από την πλευρά των επαγγελματιών να είναι η συμμετοχή στην απεργία. 

Δεν έχει… φρένο η πανδημία και τα όσα προκαλούνται ως συνέπειες, με τις απώλειες των συνανθρώπων μας να αυξάνουν καθημερινά, όπως και οι βαριές νοσηλείες. Συνέπειες όμως σημειώνονται και στην οικονομία με τις αρρυθμίες να είναι αρκετές. Σήμερα σε μια καθολική κινητοποίηση προχώρησαν οι καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής, στέλνοντας το μήνυμα για την αναγκαιότητα μέτρων στήριξης του κλάδου.

ΈΘΕΣΑΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο πλευρό της εστίασης και η αυτοδιοίκηση. Το ψήφισμα με την σειρά των αιτημάτων κατατέθηκε και στον δήμαρχο της Καλαμάτας, με την αντίστοιχη συμπαράσταση να υπάρχει ως θέση. Οι επαγγελματίες ζήτησαν συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, με κατανόηση για τα αιτήματα και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

 DSC 0102 Medium

Ο Δήμαρχος αφού άκουσε με προσοχή την επιτροπή, είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά, αφού και ο ίδιος προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα τόσο τα προβλήματα που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, όσο και το πόσο η πανδημία πλήγωσε την οικονομία.

Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, να υπάρξει βοήθεια από το κράτος καθώς μόνο αν μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Συμπλήρωσε δε ότι ο Δήμος είναι ανοιχτός σε συζητήσεις προκειμένου στο μέτρο των δυνατοτήτων του να «στηρίξουμε την πραγματική οικονομία».

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν τη συνεργασία με το Δήμο, ενώ αναγνώρισαν ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όσα μπορούσε για τη στήριξη του κλάδου τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.

257406936 281749757053706 7057388280112866989 n

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Μεσσήνης πραγματοποίησαν οι καταστηματάρχες εστίασης της πόλης, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Οι επαγγελματίες του κλάδου διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το προηγούμενο Σάββατο   για τον περιορισμό της πανδημίας, που έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 50%.

Αντιπροσωπεία της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Εστίασης Μεσσήνης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο στο γραφείο του, παρουσία και του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Αθανασακόπουλου και του επέδωσε το σχετικό ψήφισμα της ΠΟΕΣΕ με τα αιτήματα του κλάδου.  Κατά τη συνάντησή τους, μετέφεραν επίσης στον Δήμαρχο τα αιτήματα των καταστηματαρχών της Μεσσήνης.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην αγωνία των επαγγελματιών να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες, κατανοώντας ότι η αυστηροποίηση των μέτρων επιφέρει τεράστια μείωση του τζίρου τους, ενώ ο έλεγχος των πιστοποιητικών των πελατών είναι ένα μέτρο που δεν πρέπει να βαρύνει τους επαγγελματίες. Δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τους καταστηματάρχες της εστίασης με όλες της τις δυνάμεις, διότι αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας της  πόλης και πρέπει να διατηρηθεί υγιής. Πρόσθεσε ακόμα ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα θέσει το ψήφισμά τους στη διάθεση του Σώματος, προκειμένου να ληφθεί ομόφωνη απόφαση στήριξης που θα σταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο συμμετείχαν καταστηματάρχες της εστίασης και των καφέ της πόλης -που στη Μεσσήνη παρέμειναν όλα κλειστά- ενώ στο γραφείο του Δημάρχου για να επιδώσουν το ψήφισμα συμμετείχαν από τον υπό σύσταση Σύλλογο Εστίασης οι: Μάριος Ρούτσης, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Διονύσης Σωτηρόπουλος και Σταύρος Γεωργούλιας.

Δήλωση του Αλέξη Χαρίτση για τη σημερινή απεργία στην εστίαση

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Χαρίτσης για τη σημερινή απεργία στην εστίαση.

«Στήριξη και αλληλεγγύη στις επιχειρήσεις της εστίασης – Η κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί»

 
Οι επιχειρήσεις της εστίασης σήμερα μένουν κλειστές διεκδικώντας το αυτονόητο: στήριξη για να μην κλείσουν οριστικά.
Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση έχουν υποφέρει από τις κυβερνητικές παλινωδίες στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Τα πολύμηνα και αναποτελεσματικά #lockdown, τα αντιφατικά περιοριστικά μέτρα, ο στιγματισμός του κλάδου για τη μετάδοση του ιού έφεραν χιλιάδες επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με εκρηκτικές ανατιμήσεις. Η #κυβέρνηση αδιαφορεί. Και όχι μόνο αυτό.
Κατηγορεί την εστίαση για “αχαριστία” και μεταθέτει σε αυτή τις δικές της ευθύνες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το λουκέτο όμως δεν είναι μονόδρομος.
Όλο το προηγούμενο διάστημα καταθέσαμε ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής, την ελάφρυνση φορολογικών υποχρεώσεων στην ενέργεια, την αύξηση του κατώτατου μισθού για τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν είναι ούτε εχθροί της δημόσιας υγείας ούτε «αχάριστα» παιδιά. Αποτελούν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής οικονομίας. Η δική τους κατάρρευση θα είναι πλήγμα για την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και εν τέλει τα δημόσια οικονομικά.

Και για αυτό χρειάζονται την στήριξη και την αλληλεγγύη μας.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

“Παρούσα” δήλωσε και η Αρκαδία

Ο συνδυασμός των ανατιμήσεων, με τα μέτρα  αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας, δημιουργούν για τις επιχειρήσεις της εστίασης ένα εκρηκτικό μείγμα  για τη λειτουργία τους. Σήμερα ο κλάδος -όπως είδαμε και νωρίτερα- προχώρησε σε πανελλαδικό κλείσιμο, αντιδρώντας στα νέα μέτρα, αφού πέρα από το γεγονός πως ακόμα μια φορά όπως τονίζουν το μπαλάκι πέφτει σε αυτούς και τους μετατρέπει σε αστυνόμους, ο τζίρος τους μέρα με την μέρα πέφτει κατακόρυφα.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε απεργία στην εστίαση με βασικά αιτήματα:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Τέλος, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.