
Αποκαλυπτικός τόσο για τα έργα στη Μεσσηνία -προχωρώντας μάλιστα σε ενδιαφέρουσες αναφορές για τις επιλογές που έγιναν- αλλά και με τα όσα είπε για τα πολιτικά ζητήματα, εμφανίστηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «διάλογοι» της τηλεόρασης BEST ο Μίλτος Χρυσομάλλης. Ο Μεσσήνιος Βουλευτής ανάμεσα στα υπόλοιπα σημείωσε πως δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί η διαγραφή Σαμαρά και πως οι θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού δικαιώθηκαν.
«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
«Έχω πάγια άποψη ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί ειδικά στην παράταξή μας διαχρονικά έχουν το δικαίωμα των θέσεων και των απόψεών τους και να τις διατυπώνουν δημόσια. Έχει γίνει πάρα πολλές φορές αυτό και στο παρελθόν. Συνεπώς μια διαγραφή πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού δεν προσφέρει κάτι. Κατ’ εμέ δημιουργεί και αντίθετα αποτελέσματα. Συνεπώς δεν θα έπρεπε… Ως προς τις θέσεις του εγώ προσωπικά θεωρώ ότι αυτά που εξέφρασε ήταν θέματα που απασχολούσαν μεγάλο μέρος της παράταξης. Και ο γάμος και η ενεργειακή μετάβαση και τα ελληνοτουρκικά όπου μετά τη διαγραφή βλέπουμε και μια άλλη πορεία από την κυβέρνηση. Άρα συνεπώς ήταν πολύ χρήσιμες αυτές οι θέσεις… Και φυσικά τέτοιες θέσεις από έναν πρώην Πρωθυπουργό που έχει άλλο κύρος -δεν είναι το ίδιο με έναν βουλευτή σε καμία περίπτωση- δεν χρήζουν όχι απλά διαγραφής είναι και πολύ χρήσιμες να υπάρχουν εντός παράταξης», υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο.
ΟΙ 11… ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει και η απάντησή για τις ερωτήσεις των 11 με τον ίδιον να σημειώνει: «Ερωτήσεις από τους βουλευτές γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται. Σαφέστατα. Καταρχήν δεν υπάρχει ομάδα των 11. Είναι πολλοί παραπάνω οι βουλευτές. Και ίσως ακολουθήσουν ναι και άλλες ερωτήσεις με πολλoύς παραπάνω βουλευτές. Από εκεί και πέρα αναδεικνύουν θέματα οι βουλευτές. Και αυτή είναι η εντολή τους. Και οφείλουν να τα αναδείξουν. Εγώ σε πρώτη φάση θα πω ότι είναι ερωτήσεις οι οποίες ας τις δουν όλοι θετικά και κυρίως η κυβέρνηση γιατί θα μπορούν να βελτιώσουν κυβερνητική αποτελεσματικότητα και το κυβερνητικό έργο».
«ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ»
Ακολούθως στάθηκε στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας πως «καλή διάθεση από την Τουρκία δεν υπάρχει» και πως «μονομερώς καλή διάθεση δεν γίνεται. Δεν είναι η εξωτερική πολιτική χριστιανισμούς, να γυρίσω και το άλλο μάγουλο», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με στιβαρότητα και με ξεκάθαρο τρόπο.
«ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ»
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης δεν… μάσησε τα λόγια του στην εικόνα που αποτυπώνεται για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Αναγνώρισε πως «υπήρξαν πράγματα που στεναχώρησαν και απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους που έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη ΝΔ». Αναλύοντας δε την παρούσα κατάσταση και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων πρόσθεσε πως «οι ψηφοφόροι δεν πήγανε σε άλλα κόμματα, μας ζυγίζουν, μας κοιτάζουν. Κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να είναι απογοητευμένοι από εμάς. Κάποιοι άλλοι είναι σε μια λογική συγκριτική… Και λένε είμαι απογοητευμένος από τη ΝΔ, αλλά από ότι βλέπω δεν με εκφράζει τίποτε σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα…» και εκτίμησε πως η αποτελεσματικότητα θα κρίνει τα… πάντα και δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, αλλά «χρειάζεται όπου υπάρχουν στρεβλώσεις ή όπου γίνονται λάθη, να διορθώνονται. Η αποτελεσματικότητα το θα είναι το κλειδί, αν μπορούμε να δώσουμε λύσεις πειστικές λύσεις απαντήσεις σε αυτόν τον κόσμο». Ακολούθως εντόπισε σημεία που «θόλωσαν» το αφήγημα με το αντίστοιχο κόστος για τη ΝΔ τοποθετώντας εδώ το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την βίαιη πράσινη μετάβαση κ.ά. Σημείωσε επίσης πως κρίσιμο θα είναι το τι θα γίνει με τους αναποφάσιστους και με την αποχή.
Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ
Ο Μεσσήνιος Βουλευτής απαντώντας για το εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δείχνουν και… εκλογές παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και στο «οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους». Από εκεί και πέρα υπογράμμισε πως «οφείλουμε να επιστρέφουμε μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία», ενώ συμφώνησε στο ότι δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτή την περίοδο να έχουμε τέτοιου είδους ανακοινώσεις και πως αυτές συνηθίζονται στην ΔΕΘ. Αξιολογώντας δε τα μέτρα σημείωσε πως είναι θετικά όμως εκτίμησε πως το βάρος πρέπει να πέσει στη μεσαία τάξη και στην παραγωγή πλούτου για αυτήν. «Η παραγωγή πλούτου είναι αυτή που θα μας κάνει να μπορέσουμε να κάνουμε μόνιμα μέτρα και για αυτούς. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική στόχευση», τόνισε σημειώνοντας και τις ανησυχίες που βγαίνουν για το εμπορικό ισοζύγιο.
Στην πορεία της όλης συζήτησης έθεσε την ακρίβεια, την καθημερινότητα και το ενεργειακό κόστος ως τον πυρήνα των προβλημάτων για να σημειώσει για τις… φωνές που ακούγονται. «Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές φωνές -μεταξύ των οποίων και εγώ- που φωνάζαμε ότι η βίαιη πράσινη μετάβαση πιθανόν να έχει ένα μεσοπρόθεσμο κόστος και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να είναι τόσο βίαιη χρονικά. Αυτές οι φωνές πλέον γίνονται πλειοψηφία και είδαμε πολλές κυβερνήσεις πλέον να έχουν αυτή τη ρητορική. Και η Ελληνική Κυβέρνηση», ανέφερε για να καταδείξει και την αλλαγή στάσης που υπάρχει στα πράγματα και την προσέγγισή τους.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Για την υπόθεση των Τεμπών επανέλαβε πως κανένα πόρισμα δεν είναι… Ευαγγέλιο -όπως είχε πει ο Σκέρτσος- και έθεσε τρια ερωτήματα που επείγει να απαντηθούν. «Τι έφτιαξε και συγκρούστηκαν δύο τρένα; Ποιοι κανονισμοί ασφαλείας παραβιάστηκαν; Ποιοι τους παραβίασαν; Τρένα υπάρχουν από την εποχή του Τρικούπη. Και δεν υπήρχαν συμβάσεις 717. Δεύτερον, μετά τη σύγκρουση υπήρχε μια τεράστια πυρόμπαλα και σίγουρα κάηκαν άνθρωποι από αυτοί που πιθανόν να ζούσαν. Αυτή η πυρόμπαλα δικαιολογείται από τη σύγκρουση; Έχει προέρθει από κάτι άλλο; Και το τρίτο είναι, αν γίνανε κάποιες αλλοιώσεις στον τόπο του δυστυχήματος -δεν λέω ότι έγιναν σκόπιμες- οι οποίες δυσκολεύουν τις απαντήσεις… Η δικαιοσύνη θα τα απαντήσει σίγουρα».
“ΛΑΘΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ”
Χαρακτηριστικές ωστόσο ήταν και οι αναφορές για τα έργα της Μεσσηνίας οριοθετώντας τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν -σε τρεις άξονες- ενώ στάθηκε ειδικά στο Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμη και τώρα η παραλιακή χάραξη είναι η βέλτιστη λύση σε όλα τα επίπεδα και αποκάλυψε κάτι ακόμη, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς, για τις ερμηνείες και τα νούμερα.
«Ναι, εγώ θεωρώ ότι στο πρώτο κομμάτι συνεχίζουμε και έχουμε λάθος σχεδιασμό. Ακόμα και σήμερα η παραλιακή χάραξη σε κόστος και σε χρόνο κατασκευής, σήμερα που μιλάμε, άμα την ξεκινήσουμε θα γίνει καλύτερα και σε πιο γρήγορο χρόνο από το πάνω κομμάτι μέχρι το Ριζόμυλο, για αυτό το κομμάτι. Θυμάστε την περιβόητη μελέτη κόστος-οφέλους που όλοι μας λέγανε. Θυμίζω το ΣΔΙΤ έγινε το 19. Θυμίζω ότι το Υπουργείο μου απαντούσε συνεχώς μια μελέτη κόστος-οφέλους, είναι που υπέδειξε την πάνω λύση Θυμάστε ότι την είχα ζητήσει 7 φορές από το πιο προηγούμενο Υπουργό. Τελικά την πήρα τώρα. Πότε έγινε η μελέτη κόστος-οφέλους. Το 21. Το 19 έγινε το ΣΔΙΤ. Άρα όταν λέγανε η μελέτη κόστος-οφέλους υπέδειξε το πάνω, αυτό ήτανε στον αέρα. Το 21 έγινε. Τι είπε η μελέτη κόστος-οφέλους… Γιατί μάλλον χρήζει και άλλων ερευνών. Ότι μάλλον θα είναι ίδια στην τιμή, γιατί η παραλιακή χάραξη πιθανόν να χρειάζεται και άλλα. Άρα εξ ορισμού παίρνουν ότι το πάνω είναι πιο ακριβό. Όχι ότι είναι πιο φθηνό όπως μας λέγανε. Και για να μην σας πω σε λάθος νούμερα που έχει εσκεμμένα για να αποδείξει αυτό το συμπέρασμα…», υπογράμμισε.
«ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ, ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ»
Σε ότι έχει να κάνει με τον ίδιο τέλος ανέφερε: «Αποστολή μου, εντολή μου είναι να είμαι εκεί προσπαθώντας να δώσω λύση σε προβλήματα να προσπαθώ να βρω λύσεις και φυσικά ταυτόχρονα να λέω με πάσα ειλικρίνεια τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Χρήσιμος. Με ειλικρίνεια και συνέπεια. Αυτά που πιστεύω και αυτά που διεκδικώ. Χωρίς πώς να το πω καλλωπισμούς, στρογγυλέματα κτλ. Και από εκεί και πέρα η Δημοκρατία τι λέει. Στην κρίση των συμπολιτών. Εργάζομαι καθημερινώς με την εντολή που έχω πάρει».