Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Με λαμπρότητα η επέτειος της Ναυμαχίας της Μεθώνης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τις βραδινές ώρες του Σάββατου της 30ης Απριλίου 2022 οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της νικηφόρας Ναυμαχίας της Μεθώνης του 1825, από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις και την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μεθώνης, οι οποίες έλαβαν χώρα στην πλατεία παραλίας και στο γραφικό λιμάνι της Μεθώνης με φόντο το επιβλητικό Μπούρτζι.

Την επέτειο της Ναυμαχίας της Μεθώνης τίμησαν με την παρουσία τους και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ναυμαχίας της Μεθώνης ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και κ. Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Προέδρος της Κοινότητας Μεθώνης κ. Παναγιώτης Λίγγρης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικού Σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος Μεθώνης κ. Ηρακλής Μιχελής.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μαχόντων στη Ναυμαχία της Μεθώνης τελέστηκε έμπροσθεν του Μνημείου, από τον Εφημέριο Μεθώνης Οικονόμο Δημήτριο Καλδή.

Την εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας πραγματοποιήθηκε από τον  κ.Γεώργιο Μαλαπέρδα, Διδάκτωρ Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν στην πλατεία παραλίας, από το εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, ποιήματα απαγγέλθηκαν από τους μαθητές του Γεωργακοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης καθώς και από τον Διευθυντή του κ. Διονύση Ψαλλίδα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, αναφέρει:

«Την 30η Απριλίου, στην ιστορική πόλη της Μεθώνης, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας.

Με αφορμή την νικηφόρα Ναυμαχία της Μεθώνης του 1825, από τον Ελληνικλό Στόλο με επικεφαλή τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, η αυτοθυσία των ηρώων υπενθυμίζει ξανά σε όλους μας τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.»