
Το τρίτο meeting της συντονιστικής επιτροπής του έργου OliveOilMedNet πραγματοποιήθηκε στο Alentejo, στο ξενοδοχείο Vila Galé Vinyards, στις 3 και 4 Απριλίου στην Πορτογαλία. Κύριοι επιστημονικοί φορείς του Έργου είναι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ από την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο της Χαέν από την Ισπανία.
Στο έργο συμμετέχουν 10 φορείς, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ενώσεων και εμπορικών επιμελητηρίων, που προέρχονται από 7 Ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες: Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αλβανία, Κύπρο και Γαλλία.
Στον ίδιο χρόνο και χώρο πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις με στόχο τη διάδοση του έργου και την παρουσίασή του σε ενδιαφερόμενους φορείς: Μια ψηφιακή εκδήλωση μάθησης, μια εκδήλωση επίδειξης και μια τεχνική επίσκεψη σε σύγχρονο ελαιοτριβείο και ελαιώνες στην περιοχή Alentejo. Μια από τις περιοχές όπου ο τομέας του ελαιολάδου έχει αναπτυχθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία και πρωτοπορεί καινοτομώντας στον τομέα της ελαιοκομίας παγκοσμίως.
Η ελιά και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα αγροδιατροφικά προϊόντα στη Μεσογειακή λεκάνη. Επιπλέον, το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντική πηγή συστατικών, με πολύ υψηλή διατροφική αξία και ποιοτικά Χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές, η παραγωγή του εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως σε μη φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και ταυτόχρονα, τα προϊόντα ελαιολάδου υστερούν στην επιστημονική τεκμηρίωση των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων και της αυθεντικότητάς τους.
Το έργο OliveOilMedNet αντιμετωπίζει την παραπάνω πρόκληση και κύριος στόχος του είναι η προώθηση της «βιωσιμότητας» και της «αυθεντικότητας» στον τομέα του ελαιολάδου και παράλληλα η αύξηση της συνεργασίας και των ικανοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων. Δοκιμάζει & επικυρώνει, σχετικές καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές, που έχουν ήδη αναπτυχθεί από προηγούμενα έργα, μέσω πιλοτικών δραστηριοτήτων με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων καινοτόμων λύσεων, που βασίζονται σε νέες προηγμένες τεχνολογίες και είναι εφαρμόσιμες σε ένα ευρύτερο σύνολο χρηστών και περιοχών.