Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Μέσα στον Ιούνιο η προκήρυξη για το Μιναγιώτικο φράγμα -Στόχος το 2023 να ξεκινήσει το έργο των περίπου 100 εκατ. ευρώ

Το ενδιαφέρον των «Big 5» των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, όπως και άλλων μικρότερου μεγέθους καθώς και εταιρειών διαχείρισης υδάτων, από την Ελλάδα και άλλες χώρες και κυρίως τη Γαλλία αναμένεται να προσελκύσουν οι πρώτες προκηρύξεις πέντε αρδευτικών έργων με ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ύδωρ 2.0.

Η πρώτη διπλή προκήρυξη προγραμματίζεται για τον Ιούνιο και θα αφορά στα δύο έργα που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναθέτοντας στην εταιρεία συμβούλων Planet την τεχνική, χρηματοοικονομική και νομική υποστήριξη για την ωρίμανση και υλοποίηση με μοντέλο ΣΔΙΤ.

  • το φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου (Μεσσηνία) και δικτύου άρδευσης στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, κόστους κατασκευής με ΣΔΙΤ 98, 5 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται στα 292,5 εκατ. ευρώ εφόσον συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας και οι πληρωμές διαθεσιμότητας για την 25ετία, μέσω των οποίων θα αρδευτούν 35.000 στρέμματα και θα ωφεληθούν 3.500 αγρότες,
  • και τον εκσυγχρονισμό δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού (Καρδίτσα), κόστους κατασκευής με ΣΔΙΤ 114 εκατ. ευρώ (322,5 εκατ. ευρώ στην 25ετία), από τα οποία θα αρδεύονται 115.000 στρέμματα και θα ωφεληθούν 5.750 αγρότες.

Γρήγορες διαδικασίες – το 2023 ξεκινούν τα έργα

Στόχος είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα ώστε να αναδειχθούν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσουν τα έργα εντός του 2023 για να ολοκληρωθούν στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο θα καλυφθεί η εθνική συμμετοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι συνεχείς οι τηλεδιασκέψεις και οι συσκέψεις υπό τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με τον συντονισμό και την καθοδήγηση των υπουργών Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά.

Το Ύδωρ 2.0 στο ραντάρ των Big 5 – συνεργασία με γαλλικές εταιρείες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ βρίσκονται ήδη στο ραντάρ των «Big 5»  (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Mytilineos και Intrakat) όσο και κατασκευαστικών εταιρειών μικρότερου μεγέθους. Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εκφράζουν και εταιρείες διαχείρισης υδάτων από την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, που είναι ο leader στο συγκεκριμένο τομέα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, Veolia, Suez (η συγχώνευση των δύο εταιρειών έλαβε έγκριση από τις εποπτικές αρχές πρόσφατα) και Saurνα μετάσχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα με ελληνικές εταιρείες συνεισφέροντας με την τεχνογνωσία και τις καινοτομικές λύσεις τους στην ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού (από τη Γαλλία ενδιαφέρον για το Ύδωρ 2.0 έχουν εκφράσει επίσης η Vinci και η Egis).

πηγή: powergame.gr