Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Μετά το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής και Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το πόσο… άναρχα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα εδώ και καιρό στην Πελοπόννησο δεν χρειάζεται να είσαι και… ειδικός για να το καταλάβεις. Σχεδιασμοί επί σχεδιασμών, αναλύσεις, μεγαλόπνοα σχέδια, πολιτικές… όπου θέλει ο καθένας, λόγια που… χόρτασαν και καμπάνιες που δεν απέδωσαν. Και την ώρα που γίνεται το… ταμείο για το τι και πόσο αυτά απέδωσαν, ποιο το αποτύπωμα, κανείς δεν ξέρει!

Κάτι που θέλησε να αλλάξει από την πρώτη στιγμή διαφοροποιώντας την πολιτική φιλοσοφία και την προσέγγιση ο Δημήτρης Πτωχός, είναι αυτό. Δεν μπορεί να πορευόμαστε σε μια Περιφέρεια στο… περίπου. Χρειάζονται συγκεκριμένα δεδομένα, συγκεκριμένος σχεδιασμός και συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις. Η ψηφιοποίηση που επιχειρήθηκε αρχίζει να συνεισφέρει, ο σχεδιασμός που δρομολογείται σε όλα τα επίπεδα αρχίζει να στοιχειοθετεί και οι πολιτικές -όπως για παράδειγμα ήδη διαπιστώνεται στα μεγάλα της άρδευσης έργα- αποδίδουν.

Και μπορεί όλοι να στάθηκαν στα όσα έγιναν στην Costa Navarino στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, όπου συμμετείχαν o Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, Υπουργοί Τουρισμού, εκπρόσωποι από χώρες της Μεσογείου καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ερευνητικής κοινότητας (δείτε αναλυτικά εδώ), ωστόσο εκεί πέρα από τα όσα παρουσιάστηκαν -πέρα από τις στρατηγικές και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης- υπάρχει και ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για το «Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής», το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί στην Καλαμάτα σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις, υπήρξε και μία ακόμη για την ίδρυση του «Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου». Μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, που αποσκοπεί στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τα οφέλη και τις επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο. Οι πρώτες σκέψεις είναι και αυτό να αναπτυχθεί στην Καλαμάτα για να είναι συνδυαστική η λειτουργία του.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Δ. Πτωχός «…με αυτές τις πρωτοβουλίες, επιδιώκουμε να καθιερώσουμε την Πελοπόννησο ως έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό στη Μεσόγειο».

Και πρόκειται ουσιαστικά για πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν και συγκεκριμένη ανάλυση, δεδομένα και συμπεράσματα για να μπορούν πλέον στοχευμένα να αναπτυχθούν πολιτικές στους δύο αυτούς τομείς.