Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Μέτρα για νοικοκυριά-επιχειρήσεις: Νέα επιταγή, 120 δόσεις, αναδρομικά, μείωση τέλους επιτηδεύματος

Αυξάνεται η ρευστότητα προς τα κρατικά ταμεία και η κυβέρνηση μετρά «ευρώ-ευρώ» τις δυνατότητες της οικονομίας για τα προσεχή μέτρα και παρεμβάσεις για το 2022-2023.

Αυξάνεται η ρευστότητα προς τα κρατικά ταμεία και η κυβέρνηση μετρά «ευρώ-ευρώ» τις δυνατότητες της οικονομίας για τα προσεχή μέτρα και παρεμβάσεις για το 2022-2023.  Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την ψηφοφορία του κρατικού προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, να δώσει μία γεύση από τα σχέδια της επόμενης χρονιάς.

Κάποια από τα μέτρα, όπως η καταβολή μίας τρίτης επιταγής ακρίβειας σχεδιάζονται από το 2023, όπως και  άλλες παρεμβάσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα νέα μέτρα ή και πως θα κινηθεί ως προς τα  διαχρονικά  αιτήματα των μικρών και μεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν τις οφειλές των κρίσεων σε μία τάξη, δηλαδή από την πανδημία. Επίσης εξετάζεται να βρεθεί ο χώρος για να καταβληθούν τα αναδρομικά προς όλους. Ανάμεσα στα σενάρια είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά σε δόσεις και εν λόγω αποφάσεις δεν αποκλείεται να γίνουν τέλη του έτους ή πιο πιθανό από Ιανουάριο.

Νέα φορολογική μεταρρύθμιση για τους επαγγελματίες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, την πρώτη δόση του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης και το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων των 600 ευρώ στους ένστολους η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πακέτο στήριξης σε ορίζοντα τρίμηνου.  Αναλόγως των οικονομικών περιθωρίων στα υπό εξέταση πλάνα δεν αποκλείεται να βρισκονται  μέτρα τα οποία αποτελούν διαχρονικά  αιτήματα της αγοράς, όπως μία νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις, μείωση του τέλους επιτηδεύματος. 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του ένα πρώτο τρίμηνο- πρόκληση ούτως ώστε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες για τη στήριξη των εισοδημάτων, με το βλέμμα στην  μεσαία τάξη. Η όποια φθορά επιχειρείται να σβήσει μέσω της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας ( με βοηθήματα, παροχές και μόνιμες παρεμβάσεις στην φορολογία κλπ).

Η κυβέρνηση  σχεδιάζει μία φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.

Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας μπορεί να περιλαμβάνεται: 

  • η μόνιμη μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση.
  • μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων
  • Αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και από το 2025 ενδεχομένως να μειωθεί
  • Σενάριο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Το κόστος από την κατάργηση ανέρχεται στα 350 εκατ. Ευρώ.
  • Ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ  κατάρτιση ειδικής μελέτης.
  • Επεξεργασία φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα.

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι   από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ με τη νέα κλίμακα ο φόρος «ξεφούσκωσε» στα 900 ευρώ με το όφελος να φθάνει τα 1.300 ευρώ.

Τα μαξιλάρια

Η απόφαση – ορόσημο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα αύξησε τα κρατικά ταμεία κατά περίπου 700 εκατ. Ευρώ και η ρευστότητα της τελευταίας δόσης των Βρυξελλών  (από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα) θα καταθέσει στη χώρα μας έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Στον κουμπαρά έρχεται να προστεθεί το ποσό των 368 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, το ελληνικό δημόσιο αναμένει και τα έσοδα από τον φόρο στα στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, το οποίο υπολογίζεται στα περί 600 εκατ. Ευρώ. Η καταβολή του ποσού πιθανολογείται για από τις αρχές του 2023.  Στο παραπάνω ταμειακό μαξιλάρι προστίθενται και το αποθεματικό 1 δισ. Ευρώ που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας. Εφόσον οι εν λόγω πόροι δεν καταναλωθούν όλοι στο ενεργειακό κόστος (λόγω της πτώσης των τιμών διεθνώς) δημιουργείται  ένα σοβαρό σενάριο για νέες μόνιμες ή και έκτακτες παροχές του χρόνου, με κατεύθυνση τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους.  Υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να περισσέψουν κοντά στα 600-700 εκατ. Ευρώ.

Η λίστα των μέτρων για το 2023

Σχετικά με τα ήδη γνωστά μέτρα, και όσα θα εφαρμοστούν  επόμενο έτος, περιγράφονται στο νέο προϋπολογισμό. Ειδικότερα:

  • Από την 1η Ιανουαρίου το 2023 μπαίνει τέλος στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ήρθε η χρονιά των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων  να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα.
  • Οι επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Προϋπόθεση οτι  αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.
  • Το μέτρο της μείωσης  κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. Εργαζομένων.  Επίσης καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους.
  • Εως και τις 30 Ιουνίου 2023 διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων), καφέδες, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια και σχολές χορού, εισιτήρια ζωολογικών κήπων.
  • Αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
  • Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 αναστέλλεται  η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  •  Επεκτείνεται για 2 έτη η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Πηγή: OT