Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Μια νέα εποχή με τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα (video-pics)

Ένα ιστορικό σημείο αναφοράς είχαμε σήμερα στην 120 ΠΕΑ, αλλά και την Ελληνική Αεροπορία με τον θεμέλιο λίθο που μπήκε για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης που φιλοξενείται πια στην Καλαμάτα.

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2021 με την Elbit Sytems μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενεργοποίησε όλες τις απαραίτητες λειτουργίες -που στο πεδίο των εργασιών εξελίχθηκαν και πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα- αλλά και όλο το πλαίσιο ενός υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου που θα παρέχει υψηλού επιπέδου πτητικές υπηρεσίες. Από την άλλη συμβάλλει ουσιαστικά μέσα από το πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχει ξεκάθαρο στρατηγικό αποτύπωμα.

Η Ισραηλινή εταιρεία που δημιουργεί στην Καλαμάτα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, στις συμβατικές της υποχρεώσεις αναλαμβάνει την αναβάθμιση του συνόλου των εκπαιδευτικών T-6 σε υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Βάσει της συμφωνίας, αναμένεται να έρθουν στην Καλαμάτα δέκα καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346, τα οποία θα αποτελέσουν ουσιαστικά τη βάση πάνω στην οποία θα γίνεται η εκπαίδευση των πιλότων, μαζί με τα Τ-6 (θα αναβαθμιστούν) που χρησιμοποιεί και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Επιπλέον, θα υπάρξει παροχή προσομοιωτών εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Φιλοδοξία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Επιτελών, είναι το Κέντρο και η Καλαμάτα να γίνουν πόλος έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης, ένα «Top Gun» της Μεσογείου και ταυτόχρονα να δοθεί οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαίδευσης των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έτσι, οι Ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και με υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα. Παράλληλα δε, πιλότοι απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να εκπαιδεύονται στα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 και σε υπερσύγχρονους προσομοιωτές.

Κάτι που επισημάνθηκε και σήμερα ήταν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια και η συνεκπαίδευση πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Άλλωστε, οι πιλότοι των δύο χωρών θεωρούνται από τους καλύτερους σε όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση επάνω σε αυτό το πλαίσιο της ισχυρής συνεργασίας και των προοπτικών που ανοίγουν μίλησαν οι: Σμήναρχος Νικόλαος Τσιβουράκης (Διοικητής της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος Καλαμάτας), Άντι Ραβίβ (VP Ακαδημίες Πιλότων Elbit Systems), Μπεζχαλέλ Μάχλις (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Elbit Systems), Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Eπικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας),  (SIBAT), Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς (Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας), ενώ δηλώσεις έκαναν οι Βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Στη σημασία της επένδυσης, αλλά και όσα ακούστηκαν για την μη συμμετοχή του υπουργού, στάθηκε στο σχολιασμό του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο διευθυντής του σταθμού Νίκος Μπελογιάννης.

Επίσκεψη Εκπροσώπων των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας

Επίβλεψη του έργου, το οποίο ήδη είναι μπροστά σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, από εντεταλμένους εκπροσώπους, με τη συνοδεία σύσσωμης της ομάδας της Elbit Systems

 

Καλαμάτα, Ελλάδα, 21 Οκτωβρίου, 2022 – Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας επισκέφτηκαν και επέβλεψαν Εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ, συνοδεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Elbit Systems, όπου δήλωσαν την ικανοποίησή τους, καθώς το έργο έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό προγραμματισμό και εξελίσσεται με ταχύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

Στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας παρευρέθηκαν εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάςο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, κ. Yair Kulas, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχαέλ (Μπούτζι) Μάχλις. Το παρόν έδωσαν πλήθος πολιτικών εκπροσώπων των δύο κρατών και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

 

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση σηματοδότησε την «απογείωση» της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων, με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης ξεκινήσει, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της τιμητικής πλακέτας με συμβολική επιγραφή στα Ελληνικά, τα Εβραϊκά και τα Αγγλικά, όπου αναγράφει: «Ως θεμέλιος λίθος για το ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, η πέτρα αυτή από την Ιερουσαλήμ αποτελεί σύμβολο των ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ». Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων είδαν από κοντά τον λειτουργικό στόλο των εκπαιδευτικών Τ-6, ο οποίος πλέον έχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη διαθέσιμα, με τα οποία πραγματοποιούνται καθημερινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2021, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Η συμφωνία ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή  ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

 

Ο Υπουργός Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ισραήλ, κ. Μπένι Γκάντζ, δήλωσε: «Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων είναι ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει τον βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών εγκαταστάσεων – ένας δεσμός που βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, καθώς και σε πολλά χρόνια συνεργασίας, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια στρατηγική επένδυση στις μελλοντικές δυνατότητες των φίλων μας, η οποία θα προωθήσει περαιτέρω τους ελληνικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τους διεθνείς εταίρους. Με χαρά μίλησα σήμερα με τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αποτελεί επίσης απόδειξη της προόδου και της επιχειρησιακής εμπειρίας των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Elbit Systems, το Υπουργείο Άμυνας και το IDF για τον ρόλο τους σε αυτό το σημαντικό έργο».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel – Butzi – Machlis), ανέφερε: «Αποτελεί τιμή για εμάς ο ρόλος μας στην ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στη 120 ΠΕΑ και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι’ αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να παρέχουμε πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντάς του δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και πάλι στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ για την επιλογή της Elbit για την κατασκευή και λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου».

 

Δείτε περισσότερα σχετικά με το έργο: