Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις φοβάται για λουκέτο

Μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις (36,7%) ανησυχεί για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της στο επόμενο διάστημα, γεγονός ιδιαίτερα προβληματικό αφού 4 στις 10 έχουν ταμειακά διαθέσιμα που αρκούν για λιγότερο από ένα μήνα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ,το 21,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχει καθόλου ρευστότητα.

Αύξηση τιμών

Παράλληλα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει πως θα αυξήσει τις τιμές του είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ και μάλιστα τριπλάσιο σε σχέση με τις έρευνες των τελευταίων πέντε ετών. Ειδικότερα, το 22,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο εξάμηνο. Ήδη, στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους προχώρησε σε αύξηση των τιμών της. Πρόκειται για την πρώτη φορά σε έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ που καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων, οι οποίες προχώρησαν σε αύξηση τιμών.

Επίσης, ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων αυτών, της τάξης του 7,9% αύξηση το προσωπικό του κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (5,6%) μείωσε το προσωπικό του, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις διατήρησαν σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων τους. Όσον αφορά τα μελλοντικά τους σχέδια, η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαπίστωσε ότι μόλις το 5,5% σκοπεύει να ενισχύσει το προσωπικό του έναντι του 6,1% που πρόκειται να το μειώσει.

Υποχρεώσεις – Οφειλές

Μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει πως το επόμενο εξάμηνο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές της υποχρεώσεις, στις υποχρεώσιες προς τους προμηθευτές της ή προς τον πρώην ΟΑΕΕ. Επίσης, μία στις πέντε αναμένει πως δεν θα καταφέρει να καταβάλει το ενοίκιο. Το 20,2% που έχει δάνειο δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δόσεις, ενώ το 16,9% προβλέπει πως δεν θα ανταποκριθεί στις οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ.

Οικονομικό κλίμα

Μετά την καθίζηση στο δείκτη οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που καταγράφηκε στις δυο προηγούμενες έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2020 και Φεβρουάριος 2021), ο γενικός δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο 26,2 μονάδων, καθώς διαμορφώνεται στις 46,3 μονάδες για το α’ εξάμηνο του 2021. Παραμένει, ωστόσο, χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει πως τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα, που κατέστη εφικτή κυρίως από την πρόοδο στους εμβολιασμούς, έχει επιτρέψει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Μείζον πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας, το οποίο μάλιστα ενδέχεται να καταστεί μόνιμο, ιδίως για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως για παράδειγμα όσες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης.

moneyreview.gr