Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Μια τεράστια πανεπιστημιακή επένδυση -Το Cornell University από την Ιθάκη της Αμερικής στην Καλαμάτα (pics-video)

Μια τεράστια πανεπιστημιακή επένδυση σχεδιάζεται εδώ και καιρό και πλέον μπαίνει σε φάση προγραμματισμού και υλοποίησης για τη Μεσσηνία. Το νούμερο 1 πανεπιστήμιο στον κόσμο το Cornell University -ένα από τα λίγα μέλη της φημισμένης λίστας των top πανεπιστημίων- σε συνεργασία με ένα ακόμη κορυφαίο ευρωπαϊκό έρχονται στην Καλαμάτα.

Για το Cornell -που έχει έδρα στην Ιθάκη της Αμερικής- δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, για αυτό μιλούν όλες οι αξιολογήσεις που το κατατάσσουν ως το κορυφαίο στον κόσμο στη διοίκηση τουρισμού και την τουριστική εκπαίδευση συναφών επαγγελμάτων. Οι κορυφαίοι μάνατζερ και ξενοδοχειακά στελέχη φέρουν στο βιογραφικό της εκπαίδευσης και της ειδίκευσής τους την σφραγίδα του Cornell.

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Για να εξελιχθεί όμως αυτό το τεράστιο εγχείρημα που αναμένεται να κάνει κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης την περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, χρειάστηκε να δρομολογηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας που «κλειδώνει» μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς η συγκεκριμένη πανεπιστημιακή δομή αναμένεται να αναπτυχθεί στους χώρους της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα. Το κτήριο πρόκειται να κατεδαφιστεί και στη θέση του να αναγερθεί ένα πολυώροφο συγκρότημα που θα περιλαμβάνει ακόμη δύο τεράστια υπόγεια πάρκινγκ τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ιδρύματος και της ευρύτερης περιοχής που γειτνιάζει με το λιμάνι της Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα ακόμη άλμα στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα που της δίνει μια τεράστια προοπτική και αναμένεται να την κάνει σημείο αναφοράς στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον χώρο της διοίκησης, του τουρισμού και άλλων επαγγελμάτων. Η συνεργασία αυτή και το όλο project τρέχει χάριν στην ιδέα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου -που συνεχίζει να προσφέρει δυναμικά και να δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της χώρας- και την οποία αγκάλιασαν οι Πρυτάνεις του εν λόγω πανεπιστημίου που έρχονται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή.

Για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη θα πρέπει να σημειωθεί πως ο τόπος θα είναι ένα ιδιαίτερο ελκυστικό κέντρο για σπουδαστές υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων από όλο τον κόσμο, κάτι που θα προσδώσει και το αντίστοιχο υψηλό εισοδηματικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Με το προσχέδιο να έχει «κλειδώσει» οι όλες εργασίες ανέγερσης αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παρέμβαση ανακατασκευής του νέου Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας και μεταφερθούν ξανά εκεί οι υπηρεσίες που σήμερα προσωρινά φιλοξενούνται στον εν λόγω χώρο.

ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Το Πανεπιστήμιο Κορνέλ (αγγλικά: Cornell University) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στην Ίθακα.

Ιδρύθηκε το 1865 από τον Έζρα Κορνέλ (Ezra Cornell) του οποίου το όνομα και φέρει. Ο Κορνέλ οραματίστηκε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο όπως χαρακτηριστικά έγραψε “οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρει σπουδή και διδασκαλία σε οποιοδήποτε αντικείμενο σπουδών”. Η θέση αυτή του Κορνέλ υπήρξε ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη καθώς στο Κορνέλ εισάγετο κανείς ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, θρησκευτικής ή πολιτικής πεποίθησης αλλά με μόνο κριτήριο την ακαδημαϊκή ικανότητα και επίδοση.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΗΜΙΣΜΕΝΗΣ ΛΙΓΚΑΣ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Το Κορνέλ σήμερα έχει σημεία παρουσίας στην πόλη της Νέας Υόρκης αλλά και στη Ντόχα του Κατάρ όπου διατηρεί μία πλήρη Ιατρική σχολή και ιατρικό ερευνητικό κέντρο. Το Κορνέλ είναι μέλος της φημισμένης λίγκας του Κισσού (Ivy League) μαζί με τα ακόλουθα πανεπιστήμια: Χάρβαρντ (Harvard), Κολούμπια (Columbia), Γέιλ (Yale), Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, (UPenn), Πρίνστον (Princeton), Ντάρτμουθ (Dartmouth) και Μπράουν (Brown).

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ 40 ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ

Σαράντα Νομπελίστες συνδέονται με το Κορνέλ είτε ως Καθηγητές/ερευνητές είτε ως απόφοιτοι του πανεπιστημίου. Το 2010 το Κορνέλ κατετάγη 15ο στη γενική κατάταξη στις Η.Π.Α. από την έγκριτη επιθεώρηση News & World Report National Universities. Το έτος 2009 η επιθεώρηση U.S. News & World Report High School Counselor rankings το κατέταξε 13ο, ενώ κατετάγη 12ο στον κόσμο το 2006 από τη διεθνή έγκριτη επιθεώρηση Shanghai Jiao Tong University. Η επιθεώρηση Britain’s THES – QS World University Rankings κατέταξε το Κορνέλ 15ο παγκοσμίως στη γενική κατάταξη για το 2009.Το Κορνέλ κατετάγη 7ο σε εθνικό επίπεδο και πρώτο από τα πανεπιστήμια μέλη της Ivy League το 2007 σύμφωνα με την επιθεώρηση The Washington Monthly’s όσον αφορά την προσφορά του στην έρευνα.

ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διάσημοι Καθηγητές του Κορνέλ υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Καρλ Σαγκάν (Carl Sagan), ο Ρίτσαρντ Φάινμαν (Richard Feynman), ο Χανς Μπέτε (Hans Bethe), ο Φρήμαν Ντάυσον (Freeman Dyson) και ο Γεώργιος Παπανικολάου (δημιουργός του Τεστ Παπ). Τα χρώματα του πανεπιστημίου είναι το βαθύ κόκκινο και το λευκό.